Dlaczego nie powinieneś jeść pomidorów na śniadanie?
Pomidory to warzywa pełne właściwości prozdrowotnych. Znajdziemy w nich likopen – jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. To związek, który chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, tym samym zmniejszając ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.
Zobacz także: Szkodliwe gatunki ryb. Nie jedz ich
Naukowcy udowodnili, że regularne jedzenie pomidorów zmniejsza aż o 34 proc. ryzyko raka prostaty. Pomidory są również cennym źródłem witaminy K, C i E oraz beta-karotenu. Pomagają obniżyć ciśnienie krwi, wspomagają pracę serca, chronią przed zawałem, miażdżycą i przyspieszają odchudzanie. Dodatkowo wzmacniają odporność oraz zapewniają skórze młody wygląd na długie lata. Dzięki zawartości potasu są poprawiają pamięć i koncentrację, jak również chronią przed obrzękiem kończyn dolnych.
Zobacz także: Owocowa mikstura. Spróbujesz?
Eksperci ds. żywienia ostrzegają jednak, że tych warzyw nie należy jeść na śniadanie. Pomidory zawierają duże ilości tanin, które nie tylko blokują wchłanianie żelaza, ale także podnoszą poziom kwasowości w żołądku, co jest niebezpieczne dla osób zmagających się z wrzodami czy refluksem żołądkowo-przełykowym.
Czytaj także: Zakazane po 50. Podnoszą ciśnienie, mogą uszkodzić nerki
Spożywanie tych warzyw na czczo może podrażnić żołądek i nasilić nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu trawiennego. Pomidorów powinny też unikać osoby z zakrzepicą, które na co dzień przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, gdyż witamina K może obniżać ich skuteczność.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl