Cukier w codziennej diecie
Najzdrowszy cukier to ten w formie węglowodanów złożonych, występujący przede wszystkim w owocach. Szkodliwy dla zdrowia jest cukier prosty, czyli wszelkie przetworzone substancje słodzące, w tym cukier biały czy syrop glukozowo-fruktozowy.
Spożywanie zbyt dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do: otyłości i nadwagi, próchnicy zębów, czy choroby niedokrwiennej serca. Może również przyczynić się do zaburzeń trawienia, w tym biegunki i bólu brzucha, wzrostu apetytu na słodycze czy wzrostu wydzielania przez trzustkę insuliny.
Szacuje się, że dziś ponad 60 proc. Polek i Polaków ma nadwagę lub otyłość. To ostatni moment na zmianę nawyków żywieniowych i uświadomienie, jak duże znaczenie dla naszego zdrowia ma dieta.
Cyklaminian sodu
Cyklaminian sodu to jedna z najpopularniejszych sztucznych substancji słodzących, stosowana jako zamiennik cukru. Mimo że nie ma kalorii, jest nawet 30-50 razy słodsza od sacharozy. Znaleźć ją można na etykietach ukrytą za nazwą E952.
Zwykle występuje w produktach w połączeniu z innym popularnym słodzikiem – aspartamem. Cyklaminian jest wykorzystywany w do produkcji produktów typu light np. dietetycznych napojów gazowanych, gum do żucia, czy gotowych wyrobów cukierniczych, takich jak galaretki czy ciasta. Dodawany jest również do odżywek białkowych przeznaczonych dla sportowców.
Cyklaminian sodu, podobnie jak inne słodziki, może być stosowany w nadmiarze. Maksymalna dozwolona dawka wynosi 11 mg na kilogram masy ciała. To substancja, która może wchodzić w interakcję z niektórymi lekami. Szczególnie uważać powinni diabetycy.
Niektórzy naukowcy uważają, że cyklaminian ma właściwości rakotwórcze i nie powinien być wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Mimo to jest stosowany w ponad 90. krajach na całym świecie. Zakazany jest między innymi w USA, Francji, Holandii. W Polsce niestety stosowany jest bez ograniczeń.
Nadmierne spożywanie cyklaminianu sodu może prowadzić do bezsenności, palpitacji serca, biegunki, wymiotów, zaburzeń metabolicznych i zaburzeń widzenia. Eksperci nie mają wątpliwości – przy spożywaniu produktów zawierających tę substancję należy zachować umiar.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.