Herbata zielona to moc antyoksydantów, które nie tylko spowalniają proces starzenia się organizmu, ale i chronią przed nowotworami. Jak należy ją przygotować? Po pierwsze liści herbaty zielonej nie wolno zalewać wrzątkiem. Po zagotowaniu wody, należy poczekać kilka minut aż temperatura gotowanej wody spadła poniżej 90 stopni Celsjusza.
Czas parzenia powinien być dostosowany do rodzaju zielonej herbaty, ale zakłada się, że parzenie powinno być krótkie – ok. 3-4 minuty. Co ciekawe miłośnicy zielonej herbaty twierdzą, że najwięcej przeciwutleniaczy znajdziemy w herbacie parzonej na zimno. Liście moczone w zimnej wodzie sprawiają również, że napój ma znacznie delikatniejszy smak.
Wiele cennych składników zawiera również herbata biała. To bogactwo antyoksydantów i witaminy C. Aby jednak skorzystać z jej wszystkich właściwości, liście białej herbaty należy parzyć dłużej niż liście herbaty zielonej – od 5 do nawet 20 minut. Temperatura wody nie powinna przekraczać 80 stopni Celsjusza.
A co z tak uwielbianą przez Polaków czarną herbatą? Pobudzający napój z ogromną ilością flawonoidów można uzyskać zalewając liście wrzącą wodą. Najlepiej, by herbatę parzyć w ogrzanym, porcelanowym dzbanku. Ile czasu potrzebuje czarna herbata, by wydobyć z niej wszystko, co najlepsze? Trzeba pamiętać, że im dłużej parzymy jej liście, tym więcej wytwarzają przeciwnowotworowych substancji – garbników.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.