Granat od wielu wieków słynie ze swojego charakterystycznego słodko-kwaśnego smaku i dobroczynnego działania. Znajdziemy w nim m.in.: witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, cynk, wapń, selen, fosfor, krzem, jod, miedź, kwas elagowy, flawonoidy, związki fenolowe i antocyjany. Dzięki zawartości cennych substancji ten owoc wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Przeciwutleniacze obecne w granacie zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, spowalniają procesy starzenia się organizmu i chronią go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Poza tym granat podnosi odporność, reguluje stężenie cukru we krwi i gospodarkę hormonalną oraz poprawia sprawność seksualną. Stała obecność ekstraktu z granatu obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega zapaleniu naczyń krwionośnych, usprawniając tym samym pracę układu sercowo-naczyniowego.
Zobacz także: Najzdrowszy sok dla serca. Zapobiega wielu nowotworom
Wyniki badań naukowych opublikowanych na łamach biomedycznego czasopisma "Clinical Nutrition" potwierdziły, że napój na bazie granatu skutecznie oczyszcza tętnice i zapobiega rozwojowi miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu i choroby wieńcowej. Żeby w pełni skorzystać z prozdrowotnych właściwości tej mikstury, wystarczy pić codziennie co najmniej jedną szklankę.
Po domowy sok ze świeżo wyciśniętych owoców powinny sięgać szczególnie osoby borykające się ze zbyt wysokim stężeniem trójglicerydów i złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Koncentrat ze skórki, miąższu i pestek granatu sprawdza się również przy leczeniu problemów trawiennych, chorób pasożytniczych, astmy, stanu zapalnego dróg oddechowych oraz infekcji bakteryjnych.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.