Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 

Zapobiega cukrzycy i miażdżycy. Ma najwięcej przeciwutleniaczy

5

Niektórzy twierdzą, że kawa parzona jest jedynym słusznym i zdrowym wyborem, inni optują za kawą rozpuszczalną, która jest delikatniejsza, a zatem mniej ingerująca w organizm. Jaka jest prawda?

Zapobiega cukrzycy i miażdżycy. Ma najwięcej przeciwutleniaczy
Jaka kawa jest najzdrowsza? (Licencjodawca, Wirestock)

Kawa parzona

Czarna kawa, będąca napojem o dużej zawartości kofeiny, stymuluje nasz organizm, pomagając w zwalczaniu zmęczenia i zwiększając zdolność do koncentracji. Poza swoimi oczywistymi funkcjami kofeina ma dwie inne zalety — zdolność do obniżania stężenia histaminy (związanej z reakcjami alergicznymi) oraz umiejętność rozszerzania oskrzeli (a więc przynoszenia ulgi astmatykom).

Czarna kawa zawiera też wiele cennych składników odżywczych. Jest źródłem antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki, a tym samym chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, stanami zapalnymi i nowotworami.

Zdolność kawy do zwalczania stanów zapalnych jest powiązana z kwasami chlorogenowym, kawowym, ferulowym i n-kumarowym. Nie wszystkie ziarna mają jednakową moc łagodzenia stanów zapalnych. To samo badanie wykazało, że ziarna Robusta zawierały najwięcej przeciwutleniaczy – prawie dwukrotnie więcej niż ziarna Arabiki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Picie kawy wpływa na rozmiar mózgu. Niezwykłe wyniki badań szwajcarskich naukowców

Badania naukowe sugerują, że regularne spożywanie czarnej kawy może być związane z niższym ryzykiem rozwoju chorób neurodegeneracyjnych (takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimer), miażdżycy i cukrzycy typu 2. Ponadto czarna kawa poprawia perystaltykę jelit, a tym samym wspiera kontrolę wagi.

Warto zauważyć, że wszystkie te zalety dotyczą kawy, która nie jest wzbogacona o cukier lub mleko i nie jest spożywana w nadmiarze. Zbyt wiele kawy (czyli więcej niż cztery filiżanki) w organizmie może podwyższyć ciśnienie tętnicze i prowadzić do odwodnienia.

Kawa rozpuszczalna

Tymczasem kawa rozpuszczalna zawiera znacznie mniej cennych związków chemicznych, co spowodowane jest procesem jej produkcji, który obejmuje suszenie i ekstrakcję, prowadząc właśnie do utraty wielu wartościowych składników.

Co więcej, w trakcie produkcji kawy rozpuszczalnej powstaje akrylamid, substancja uznawana za potencjalnie szkodliwą. Ilość akrylamidu w kawie rozpuszczalnej jest na tyle niewielka, że nawet spożywanie czterech filiżanek tego napoju dziennie nie powinno przysporzyć nam kłopotów zdrowotnych.

Warto jednak pamiętać o umiarkowanym spożywaniu kawy i wybieraniu, o ile to możliwe, jej parzonej wersji, która jest bardziej wartościowa.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić