Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 

Zapobiega cukrzycy i miażdżycy. Ma najwięcej przeciwutleniaczy

5

Niektórzy twierdzą, że kawa parzona jest jedynym słusznym i zdrowym wyborem, inni optują za kawą rozpuszczalną, która jest delikatniejsza, a zatem mniej ingerująca w organizm. Jaka jest prawda?

Zapobiega cukrzycy i miażdżycy. Ma najwięcej przeciwutleniaczy
Jaka kawa jest najzdrowsza? (Licencjodawca, Wirestock)

Kawa parzona

Czarna kawa, będąca napojem o dużej zawartości kofeiny, stymuluje nasz organizm, pomagając w zwalczaniu zmęczenia i zwiększając zdolność do koncentracji. Poza swoimi oczywistymi funkcjami kofeina ma dwie inne zalety — zdolność do obniżania stężenia histaminy (związanej z reakcjami alergicznymi) oraz umiejętność rozszerzania oskrzeli (a więc przynoszenia ulgi astmatykom).

Czarna kawa zawiera też wiele cennych składników odżywczych. Jest źródłem antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki, a tym samym chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, stanami zapalnymi i nowotworami.

Zdolność kawy do zwalczania stanów zapalnych jest powiązana z kwasami chlorogenowym, kawowym, ferulowym i n-kumarowym. Nie wszystkie ziarna mają jednakową moc łagodzenia stanów zapalnych. To samo badanie wykazało, że ziarna Robusta zawierały najwięcej przeciwutleniaczy – prawie dwukrotnie więcej niż ziarna Arabiki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Picie kawy wpływa na rozmiar mózgu. Niezwykłe wyniki badań szwajcarskich naukowców

Badania naukowe sugerują, że regularne spożywanie czarnej kawy może być związane z niższym ryzykiem rozwoju chorób neurodegeneracyjnych (takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimer), miażdżycy i cukrzycy typu 2. Ponadto czarna kawa poprawia perystaltykę jelit, a tym samym wspiera kontrolę wagi.

Warto zauważyć, że wszystkie te zalety dotyczą kawy, która nie jest wzbogacona o cukier lub mleko i nie jest spożywana w nadmiarze. Zbyt wiele kawy (czyli więcej niż cztery filiżanki) w organizmie może podwyższyć ciśnienie tętnicze i prowadzić do odwodnienia.

Kawa rozpuszczalna

Tymczasem kawa rozpuszczalna zawiera znacznie mniej cennych związków chemicznych, co spowodowane jest procesem jej produkcji, który obejmuje suszenie i ekstrakcję, prowadząc właśnie do utraty wielu wartościowych składników.

Co więcej, w trakcie produkcji kawy rozpuszczalnej powstaje akrylamid, substancja uznawana za potencjalnie szkodliwą. Ilość akrylamidu w kawie rozpuszczalnej jest na tyle niewielka, że nawet spożywanie czterech filiżanek tego napoju dziennie nie powinno przysporzyć nam kłopotów zdrowotnych.

Warto jednak pamiętać o umiarkowanym spożywaniu kawy i wybieraniu, o ile to możliwe, jej parzonej wersji, która jest bardziej wartościowa.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić