Kawa parzona
Czarna kawa, będąca napojem o dużej zawartości kofeiny, stymuluje nasz organizm, pomagając w zwalczaniu zmęczenia i zwiększając zdolność do koncentracji. Poza swoimi oczywistymi funkcjami kofeina ma dwie inne zalety — zdolność do obniżania stężenia histaminy (związanej z reakcjami alergicznymi) oraz umiejętność rozszerzania oskrzeli (a więc przynoszenia ulgi astmatykom).
Czarna kawa zawiera też wiele cennych składników odżywczych. Jest źródłem antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki, a tym samym chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, stanami zapalnymi i nowotworami.
Zdolność kawy do zwalczania stanów zapalnych jest powiązana z kwasami chlorogenowym, kawowym, ferulowym i n-kumarowym. Nie wszystkie ziarna mają jednakową moc łagodzenia stanów zapalnych. To samo badanie wykazało, że ziarna Robusta zawierały najwięcej przeciwutleniaczy – prawie dwukrotnie więcej niż ziarna Arabiki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Badania naukowe sugerują, że regularne spożywanie czarnej kawy może być związane z niższym ryzykiem rozwoju chorób neurodegeneracyjnych (takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimer), miażdżycy i cukrzycy typu 2. Ponadto czarna kawa poprawia perystaltykę jelit, a tym samym wspiera kontrolę wagi.
Warto zauważyć, że wszystkie te zalety dotyczą kawy, która nie jest wzbogacona o cukier lub mleko i nie jest spożywana w nadmiarze. Zbyt wiele kawy (czyli więcej niż cztery filiżanki) w organizmie może podwyższyć ciśnienie tętnicze i prowadzić do odwodnienia.
Kawa rozpuszczalna
Tymczasem kawa rozpuszczalna zawiera znacznie mniej cennych związków chemicznych, co spowodowane jest procesem jej produkcji, który obejmuje suszenie i ekstrakcję, prowadząc właśnie do utraty wielu wartościowych składników.
Zobacz także: Pij tylko taką kawę. Pomaga szybciej schudnąć
Co więcej, w trakcie produkcji kawy rozpuszczalnej powstaje akrylamid, substancja uznawana za potencjalnie szkodliwą. Ilość akrylamidu w kawie rozpuszczalnej jest na tyle niewielka, że nawet spożywanie czterech filiżanek tego napoju dziennie nie powinno przysporzyć nam kłopotów zdrowotnych.
Warto jednak pamiętać o umiarkowanym spożywaniu kawy i wybieraniu, o ile to możliwe, jej parzonej wersji, która jest bardziej wartościowa.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.