Witamina E to skuteczny przeciwutleniacz, który eliminuje tworzenie się blaszek miażdżycowych w tętnicach. W organizmie bardzo istotna jest równowaga między utleniaczami i przeciwutleniaczami. Zaburzenie tej równowagi może powodować stres oksydacyjny, który w konsekwencji prowadzi do zawału serca.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Wyniki badań przeprowadzonych na osobach będących w grupie podwyższonego ryzyka zawału wykazały, że znaczne ilości witaminy E (12-22 mg) obniżają prawdopodobieństwo zawału serca o 20 proc. Ponadto naukowcy stwierdzili, że podawanie witaminy E z innymi przeciwutleniaczami nie daje podobnych rezultatów. Wyniki analizy świadczą o tym, że kolejne badania pod kątem skuteczności witaminy E w profilaktyce miażdżycy powinny być kontynuowane za pomocą prób interwencyjnych.
Cenną dla organizmu witaminę E znajdziemy w jajkach, produktach pełnoziarnistych, kiełkach pszenicy, pestkach winogron, nasionach słonecznika i dyni, orzechach, soczewicy oraz migdałach. Można ją także suplementować, zażywając tabletki lub kapsułki.
Należy jednak pamiętać, że przyjmowanie witaminy E w takiej postaci powinniśmy skonsultować z lekarzem lub farmaceutą. Zbyt wysokie stężenie tej witaminy w organizmie może bowiem prowadzić do zaburzeń widzenia, osłabienia i bólu mięśni.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.