Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Zapobiega tworzeniu się złogów cholesterolu. Prosty przepis

34

Domowe wino to napój alkoholowy, który spożywany w umiarkowanych ilościach może wpłynąć korzystnie na nasz organizm. Sprawdź przepis na wino z ciemnych winogron i dowiedz się, jakie zdrowe właściwości posiada ten trunek.

Lampka domowego wina raz w miesiącu może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie
Lampka domowego wina raz w miesiącu może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie (Getty Images)

Wino z winogron zawiera cenne dla organizmu elementy, takie jak witaminy: A, C, H, PP oraz witaminy z grupy B, jak również miedź, fosfor, żelazo, wapń, magnez i selen. Ten trunek zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych, dlatego jest świetnym dodatkiem do ciężkostrawnych potraw. Poza tym poprawia trawienie i obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi.

To dzięki zawartości przeciwutleniaczy, kwasu salicylowego i alkoholu, które rozszerzają naczynia krwionośne, zwiększając tym samym ich przepuszczalność i elastyczność zmniejsza ryzyko zakrzepicy. Regularne picie wina z winogron w rozsądnych ilościach zmniejsza też ryzyko udaru mózgu i zawału serca.

Ten rodzaj alkoholu działa pozytywnie również na pracę tarczycy, trzustki i nadnerczy, dzięki czemu wspomaga przemianę cukrów, białek i tłuszczów. Spożywanie wina z winogron obniża ryzyko powstawania kamieni w nerkach.

Należy jednak pamiętać, że nadmierne picie wina lub innych napojów wysokoprocentowych prowadzi do wyniszczenia wątroby, trzustki, a także może przyczynić się do nadwagi i otyłości. Dlatego nie należy go nadużywać. Eksperci uważają, że lampka wina raz na miesiąc w zupełności wystarczy.

Składniki potrzebne do przygotowania wina z ciemnych winogron to: 9 kg ciemnych winogron, 2,7 l wody, 1 kg cukru, drożdże do czerwonego wina, pożywka do drożdży.

Na początek dokładnie myjemy winogrona, miażdżymy i wrzucamy do gąsiora. Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Powstały roztwór wlewamy do pojemnika z owocami. Kiedy mieszanina wystygnie, dodajemy do niej drożdże i szczelnie zamykamy gąsior. Miksturę zostawiamy na 7 dni, ale codziennie potrząsamy gąsiorem, by wymieszać wszystkie składniki. Po upływie tego czasu zbieramy z wierzchu pianę i przelewamy wino do balona, który zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Tak przygotowany napój z winogron stawiamy w zacienionym miejscu na 4 tygodnie. Potem zlewamy wino znajdujące się nad osadem. Czynność powtarzamy co miesiąc. Po ośmiu miesiącach wino jest już gotowe do wypicia.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ten zabieg wykonaj wiosną. Aronia obsypie się owocami
"Każdy chciałby znaleźć się na pierwszej linii". Rosyjski duchowny szokuje
Rekordowy wynik 33. Finału WOŚP. Jurek Owsiak podał kwotę
Rzecznik Kremla o dialogu z USA. "Pragmatyczny i konstruktywny"
Dezercja w północnokoreańskim wojsku. Był nękany, poszło o papierosy
Ukrainiec driftował na parkingu. Policjanci nie mieli litości
Rozsyp na trawniku jeszcze w marcu. Trawa będzie soczyście zielona
Anastazja Kuś wróciła ze srebrem. "Jestem inna niż wszyscy"
"Jazda po kielecku". Pokazali nagranie. W sieci wrze
Rosja skazała 23 Ukraińców. Wśród skazanych żołnierze pułku Azow
Taką "furą" gnał do marketu. Poważne problemy Niemca
Nietypowe znalezisko w lesie. Pochodzi sprzed tysiąca lat
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić