Wino z winogron zawiera cenne dla organizmu elementy, takie jak witaminy: A, C, H, PP oraz witaminy z grupy B, jak również miedź, fosfor, żelazo, wapń, magnez i selen. Ten trunek zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych, dlatego jest świetnym dodatkiem do ciężkostrawnych potraw. Poza tym poprawia trawienie i obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi.
To dzięki zawartości przeciwutleniaczy, kwasu salicylowego i alkoholu, które rozszerzają naczynia krwionośne, zwiększając tym samym ich przepuszczalność i elastyczność zmniejsza ryzyko zakrzepicy. Regularne picie wina z winogron w rozsądnych ilościach zmniejsza też ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
Ten rodzaj alkoholu działa pozytywnie również na pracę tarczycy, trzustki i nadnerczy, dzięki czemu wspomaga przemianę cukrów, białek i tłuszczów. Spożywanie wina z winogron obniża ryzyko powstawania kamieni w nerkach.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Należy jednak pamiętać, że nadmierne picie wina lub innych napojów wysokoprocentowych prowadzi do wyniszczenia wątroby, trzustki, a także może przyczynić się do nadwagi i otyłości. Dlatego nie należy go nadużywać. Eksperci uważają, że lampka wina raz na miesiąc w zupełności wystarczy.
Składniki potrzebne do przygotowania wina z ciemnych winogron to: 9 kg ciemnych winogron, 2,7 l wody, 1 kg cukru, drożdże do czerwonego wina, pożywka do drożdży.
Na początek dokładnie myjemy winogrona, miażdżymy i wrzucamy do gąsiora. Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Powstały roztwór wlewamy do pojemnika z owocami. Kiedy mieszanina wystygnie, dodajemy do niej drożdże i szczelnie zamykamy gąsior. Miksturę zostawiamy na 7 dni, ale codziennie potrząsamy gąsiorem, by wymieszać wszystkie składniki. Po upływie tego czasu zbieramy z wierzchu pianę i przelewamy wino do balona, który zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Tak przygotowany napój z winogron stawiamy w zacienionym miejscu na 4 tygodnie. Potem zlewamy wino znajdujące się nad osadem. Czynność powtarzamy co miesiąc. Po ośmiu miesiącach wino jest już gotowe do wypicia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.