Dlaczego warto jeść grzyby?
Zwalczają wzrost komórek nowotworowych.
Grzyby zwiększają w ludzkim organizmie liczbę komórek odpornościowych, które wyszukują i niszczą niebezpieczne komórki nowotworowe. Zawierają bowiem związki przeciwnowotworowe, które chronią przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Są to triterpeny, związki fenolowe, polisacharydy, sterole, erytadenina, chitozan.
Oznacza to, że odżywianie grzybami może pomóc w blokowaniu uszkodzeń DNA i powstrzymywać mutacje komórek, a jednocześnie jednocześnie chronić zdrowe komórki i zwiększać zdolność organizmu do detoksykacji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z metaanalizy opublikowanej w "Advances in Nutrition" wynika, że spożywanie co najmniej dwóch grzybów dziennie może potencjalnie obniżyć ryzyko raka aż o 45 proc.
Zobacz także: Pokazał grzybowe zbiory. Ludzie patrzą i nie wierzą
Zwiększają odporność.
Grzyby zawierają związki i złożone substancje o działaniu przeciwcukrzycowym, przeciwhiperlipidemicznym, przeciwgrzybiczym, przeciwzapalnym, immunomodulującym, przeciwutleniającym, przeciwstarzeniowym, przeciwnowotworowym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym.
Oznacza to, że mogą wzmocnić prawie każdy układ w organizmie i chronić przed wieloma chorobami, ponieważ obniżają stan zapalny.
Substancje obecne w powszechnie stosowanych antybiotykach – w tym penicylina, streptomycyna i tetracyklina – pochodzą z ekstraktów z grzybów.
Chronią zdrowie serca.
Jedzenie większej ilości grzybów to jeden ze sposobów naturalnego obniżenia poziomu cholesterolu. Wiele rodzajów grzybów pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i zapobiega stwardnieniu tętnic, co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Grzyby zawierają również związki, które poprawiają krążenie i regulują ciśnienie krwi.
Zwiększają poziom energii.
Grzyby są doskonałym źródłem witamin z grupy B, które wspomagają pracę nadnerczy i przekształcają składniki odżywcze z pożywienia w energię, którą organizm może wykorzystać. Witaminy z grupy B wspomagają również zdrowie mózgu i tarczycy.
Dostarczają sporej ilości witaminy D.
Wystawienie grzybów na działanie światła UV, niezależnie od tego, czy rosną na zewnątrz, czy w pomieszczeniu, przy określonych oprawach oświetleniowych, zwiększa w nich stężenie witaminy D.
Uważa się, że dodanie do diety różnorodnych pokarmów bogatych w witaminę D zmniejsza ryzyko raka, chorób układu krążenia, zaburzeń nastroju i utraty masy kostnej.
Obniżają poziom stresu.
Niektóre rodzaje grzybów, zwłaszcza reishi, są również uważane za adaptogeny. Oznacza to, że mogą pomóc organizmowi radzić sobie ze stresem i obniżać poziom kortyzolu. Niektóre gatunki grzybów mogą również zmniejszać stan zapalny, który negatywnie wpływa na funkcje poznawcze, nastrój i poziom energii.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.