Czy produkty wędzone mogą powodować raka piersi?
Wyniki badań statystycznych potwierdzają, że rak piersi to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów u kobiet z całego świata. W leczeniu każdego rodzaju raka, kluczową rolę odgrywa jak najwcześniejsze rozpoznanie tego schorzenia. Jednak, zamiast walczyć z chorobą, lepiej zmniejszyć ryzyko jej rozwoju.
Zobacz także: Czy wędzona makrela jest zdrowa?
Z badań naukowych wynika, że regularne spożywanie mięsa wędzonego jest jednym z czynników ryzyka rozwoju raka piersi u kobiet. W procesie wędzenia lub grillowania mięsa powstają policykliczne węglowodory aromatyczne i heterocykliczne aminy, które wykazują właściwości kancerogenne.
Podczas badań, eksperci sprawdzili, jakie ilości mięsa wędzonego spożywały kobiety, u których stwierdzono raka piersi. Jak się okazuje, regularne jedzenie mięsa przygotowanego w ten sposób, zwiększa ryzyko zgonu z powodu nowotworu piersi aż o 23 proc. Należy wziąć pod uwagę fakt, że w produktach, które zostały uwędzone, mogą znajdować się również szkodliwe dla organizmu metale ciężkie lub chemiczne substancje konserwujące.
Zobacz także: Najzdrowsze ryby na świecie. Warto je jeść
Badanie to dotyczyło rocznej ilości spożywanego wędzonego mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego oraz wędzonych ryb. Wyniki zostały oparte na analizie danych medycznych kobiet, u których w latach 1996-1997 zdiagnozowano nowotwór piersi. Po ponad dwudziestu latach, diagnostyka i metody walki z rakiem piersi są zdecydowanie na wyższym poziomie, dlatego naukowcy sprawdzają, o ile ryzyko raka zwiększa się współcześnie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.