Akrylamid – potencjalnie rakotwórcza substancja w żywności
Akrylamid można znaleźć m.in. w chipsach, frytkach, płatkach śniadaniowych, chlebie, pieczonych ziemniakach oraz w różnych rodzajach kawy. Ta substancja pojawia się, gdy produkty zawierające aminokwasy są wystawione na działanie wysokiej temperatury przed długi czas.
Zobacz także: Jak szybko obrać jajka? Prosty trik
Żeby zbadać związek akrylamidu z rozwojem chorób nowotworowych, zostały przeprowadzone badania na myszach i szczurach. Jak się okazało, akrylamid ma właściwości kancerogenne i może przyczyniać się do raka tarczycy, płuc, mózgu, nadnerczy oraz skóry.
Zobacz także: Nigdy nie odgrzewaj ryżu! Staje się toksyczny
Należy jednak pamiętać, że organizm gryzoni różni się od organizmu człowieka pod względem wrażliwości na akrylamid. Poza tym w badaniach zastosowano dużą ilość akrylamidu. Jest to większa ilość niż ta, która jest naturalnie przyjmowana przez nasz organizm wraz z żywnością, i która jest dla nas bezpieczna. Chociaż naukowcy stwierdzili, że jest to rakotwórczy związek, potrzebne są dalsze badania, by poszerzyć wiedzę na ten temat.
Zobacz także: Śniadanie w 10 minut
Żeby uniknąć szkodliwego działania akrylamidu na nasze zdrowie warto zastąpić kawę rozpuszczalną produktem z parzonych ziaren. Ponadto zamiast smażonych potraw lepiej częściej spożywać dania gotowane. Jeżeli już zdecydujemy się na grillowane lub smażone jedzenie, proces obróbki termicznej powinien być jak najkrótszy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.