Mało kto wie, że wodę pozostałą po ugotowaniu makaronu można użyć na wiele sposobów. Tę lekko osoloną możemy wykorzystać np. do przygotowania kolejnego dania. Wystarczy wymoczyć w niej groch, fasolę lub soczewicę, co uczyni te rośliny smaczniejszymi i lekkostrawnymi. Woda po ugotowanym makaronie sprawdzi się również jako składnik pysznych i pożywnych zup. Dodajmy do niej przyprawy, bulion i kiszone ogórki, kapustę lub pomidory i przygotujmy ulubione danie obiadowe. Innym sposobem na wykorzystanie wody po paście jest użycie jej do wyrobienia ciasta na pizzę, zrobienia sosu do kanapek, a nawet do podlania kwiatków.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Niektórzy używają wody po makaronie do wymoczenia opuchniętych i zmęczonych nóg. Dzięki tej kąpieli rozgrzejemy organizm i zmiękczymy zrogowaciały naskórek pojawiający się na podeszwach stóp.
Woda po makaronie sprawdzi się doskonale jako odżywka dla zniszczonych, suchych i łamliwych włosy. Żeby odżywić i zregenerować nasze włosy, należy natrzeć tym naturalnym preparatem skórę głowy, spłukać po 10 minutach i umyć szamponem. Swoje właściwości prozdrowotne woda po makaronie zawdzięcza zawartości skrobi i wielu składnikom mineralnym.
Następnym razem, kiedy zdecydujesz się na przygotowanie ulubionego dania z dodatkiem makaronu, pamiętaj, że wylewanie wody po jego ugotowaniu jest zwykłym marnotrawstwem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.