Zbija cholesterol bez leków. Chroni przed udarem mózgu i zawałem
Zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi może przyczynić się do rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Dowiedz się, w jaki sposób obniżyć poziom cholesterolu i tym samym zmniejszyć ryzyko poważnych chorób.
Jednym ze sposobów na wyregulowanie poziomu cholesterolu są statyny – leki na cholesterol, które obniżają cholesterol aż o 50 proc. Suplementy diety zawierające m.in. witaminy, wyciąg z karczocha, kwasy omega-3 również mogą łagodnie i naturalnie zmniejszyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w organizmie.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Jechał tuż za nią. Nagle doszło do tragedii
Odpowiednia dawka witaminy B3 także pomoże nam wyrównać zbyt wysoki poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Należy jednak pamiętać, że zbyt wysoka zawartość witaminy B3 w organizmie może być szkodliwa dla naszego zdrowia. Dotyczy to szczególnie osób chorych na cukrzycę typu 2.
Jeśli po wykonaniu badań krwi okaże się, że stężenie cholesterolu w naszym organizmie przekracza dopuszczalną normę, to po pierwsze powinniśmy zmienić swój sposób odżywiania. Przede wszystkim z diety należy wyeliminować tłuszcz zwierzęcy. Wyniki badań naukowców z wielkiej Brytanii potwierdziły, że dieta niskotłuszczowa redukuje stężenie cholesterolu aż o 20 proc. Poza wyłączeniem z jadłospisu tłustych i ciężkostrawnych potraw nie wolno zapominać o regularnej aktywności fizycznej. Dzięki temu łatwiej pozbędziemy się nadmiaru tkanki tłuszczowej i zbyt wysokiego cholesterolu.
Osoby borykające się z wysokim cholesterolem powinny włączyć do swojego codziennego menu większą ilość żywności bogatej w błonnik. Możemy do nich zaliczyć owoce, warzywa strączkowe, produkty pełnoziarniste, kaszę oraz płatki owsiane. Włókno pokarmowe działa korzystnie na właściwy poziom cholesterolu, ponieważ sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni i wówczas nie sięgamy po tzw. puste kalorie.
Badacze ze Stanów Zjednoczonych udowodnili, że spore ilości chudych ryb w codziennym jadłospisie także obniżają wysoki poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko zawału serca. Dlatego Japończycy i mieszkańcy Karaibów rzadziej skarżą się na dolegliwości związane z sercem.