Koktajl z buraków na obniżenie ciśnienia krwi
Składniki zdrowego koktajlu:
- 1/2 szklanki gotowanego buraka pokrojonego w kostkę,
- 1/2 szklanki ananasa w kawałkach,
- 1/2 szklanki soku ze świeżych pomarańczy,
- 1/4 selera naciowego,
- 1 szklanka napoju migdałowego o smaku waniliowym.
Zobacz także: Zakwas z buraków. Dlaczego warto go pić?
Buraki najlepiej ugotować samemu. Jeżeli nie mamy na to czasu, możemy kupić tak przygotowane warzywa w supermarkecie. Wszystkie składniki należy umieścić w kielichu blendera i zmiksować.
Zobacz także: Wymiata cholesterol. Jedz raz w tygodniu
Gdy już uzyskamy gładką konsystencję, napój rozlewamy do dwóch schłodzonych szklanek.
Koktajl wspomaga utrzymać ciśnienie krwi w ryzach dzięki zawartości azotanów, potasu i magnezu. Obecne w burakach azotany przekształcają się w gazy, które rozszerzają naczynia krwionośne, wspomagają prawidłowy przepływ krwi i utrzymują ciśnienie na właściwym poziomie.
Zobacz także: Koktajl dla zdrowia jelit
Poza tym koktajl warzywno-owocowy zawiera cenny dla organizmu błonnik pokarmowy, który wspomaga perystaltykę jelit, obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, usuwa z organizmu toksyny i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Napój jest również bogatym źródłem witaminy A, C, D, E i K oraz witamin z grupy B. Zawiera także beta-karoten, kwas foliowy, a także mangan, fosfor, cynk i żelazo.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.