Kurka to tak naprawdę potoczna nazwa pieprznika jadalnego. Ten gatunek grzyba można spotkać na prawie wszystkich kontynentach w lasach iglastych i liściastych. Rośnie w okresie od czerwca do października. Kurka żółta spośród innych grzybów wyróżnia się łagodnym pieprzowym i korzennym smakiem, intensywnym zapachem, żółtym kolorem i charakterystycznym kształtem.
Znajdziemy w niej m.in.: białko, błonnik pokarmowy, hitinmannozę, witaminę A, C, E, witaminę z grupy B, wapń, potas, żelazo, magnez i fosfor. Mało kto wie, że pieprznik jadalny zawiera więcej beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A, niż marchewka czy pomidor. Jest również jednym z najbogatszych źródeł witaminy B1. Kurkę warto włączyć do swojego codziennego menu nie tylko z powodu walorów smakowych, ale również ze względu na szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości.
Cenne substancje zawarte w kurce wykazują właściwości przeciwzapalne, antywirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze i antyoksydacyjne. Pieprznik jadalny pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Regularne sięganie po ten rarytas usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego i zapobiega cukrzycy.
Zobacz także: Już się pojawiły. Mało kto wie, jak nazywa ten grzyb
Dzięki zawartości przeciwutleniaczy kurki opóźniają proces starzenia się organizmu, a także chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych. Warto również wspomnieć, że kurka ma w sobie prawie 90 proc. wody, dlatego jest produktem niskokalorycznym. Niestety nie każdy może w pełni cieszyć się z dobroczynnych właściwości tych pysznych grzybów. Nie powinny ich jeść osoby cierpiące z powodu problemów trawiennych i dzieci, które nie ukończyły 7. roku życia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.