Kozieradka - przyprawa idealna dla cukrzyków
Kozieradka nazywana także bożą trawką i koniczyną grecką to aromatyczna roślina jednoroczna o smaku bardzo podobnym do curry. Można nią wzbogacić zarówno potrawy mięsne, rybne, jak i warzywne, a także sałatki, zupy, zapiekanki i sosy. Jej obecność w naszym codziennym jadłospisie pomaga przede wszystkim na różnego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego.
Poza tym regularne dodawanie tej przyprawy do potraw jest polecane osobom cierpiącym na cukrzycę. Nasiona kozieradki pomagają utrzymać stężenie cukru we krwi na odpowiednim poziomie. Swoje właściwości hipoglikemiczne kozieradka zawdzięcza zawartości trygoneliny i kumaryny.
Zobacz także: Nieznany objaw cukrzycy. Pojawia się w sypialni
Ponadto roślina ta poprawia nasze samopoczucie, jest afrodyzjakiem, który podnosi testosteron i pomaga szybciej spalić nadmiar tkanki tłuszczowej. Kozieradka wykazuje silne działanie moczopędne, żółciopędne i rozkurczowe. Wpływa korzystnie na pracę naszych jelit, żołądka, trzustki, stymuluje wytwarzanie czerwonych krwinek, wspiera regenerację uszkodzonych tkanek w organizmie, podnosi odporność i obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi.
Zobacz także: Czyści jelita ze złogów. Odchudza, gdy śpisz
Kozieradka nadaje się również do użytku zewnętrznego jako okład na obrzęki. Płukanka na bazie kozieradki skutecznie zregeneruje zniszczone włosy.
Odwar z kozieradki jest silną bronią w walce z owrzodzeniami, czyrakami i stanami zapalnymi skóry.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.