Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Zbija cukier w kilka minut. Ale ratuje nie tylko trzustkę

78

Osoby cierpiące na cukrzycę muszą szczególną uwagę zwracać na swoją dietę. W codziennym jadłospisie diabetyków powinny występować przede wszystkim żywność o nikim IG. Jednym z tych produktów jest mało popularna odmiana fasoli. Koniecznie poznaj jej właściwości.

Zbija cukier w kilka minut. Ale ratuje nie tylko trzustkę
Najzdrowsza odmiana fasoli. Chroni przed rakiem jelit, płuc, żołądka (Licencjodawca, Krit)

Insulina to hormon wytwarzany przez trzustkę, który reguluję stężenie cukru w krwiobiegu. U pacjentów z cukrzycą typu 2 ten proces jest zaburzony, co przyczynia się do wahań poziomu cukru w organizmie. Żeby ustabilizować jego poziom, należy wdrożyć terapię farmakologiczną oraz ściśle przestrzegać diety opartej na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Żywność posiadająca wysoki indeks glikemiczny wywołuje zarówno wzrost glikemii we krwi w krótkim czasie, jak i jej szybki i gwałtowny spadek.

Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie medycznym "Nutrients" wykazały, że jednym z produktów, po które regularnie powinny sięgać diabetycy, jest czarna fasola. Podczas analizy naukowcy podzielili uczestników na grupy, żeby zbadać jaki wpływ glikemiczny wywiera na organizm 50 gramów danej potrawy. W eksperymencie brały udział zdrowe dorosłe kobiety.

Pierwsza grupa (kontrolna) spożywała na śniadanie biały ryż, druga grupa jadła czarną fasolę z ryżem, a trzecia grupa ciecierzycę z ryżem. Uczestniczki otrzymywały posiłki zaraz po badaniach krwi. Po ich spożyciu również pobierano im próbki krwi. Kobiety oddawały krew 30, 60, 90 i 120 minut po posiłku. Próbki były analizowane pod kątem stężenie glukozy.

Po zakończeniu eksperymentu eksperci doszli do wniosku, że czarna fasola podobnie jak ciecierzyca, nawet jeśli jest spożywana razem z białym ryżem, wpływa korzystnie na prawidłową glikemię. Zdaniem naukowców po czarną fasolę i ciecierzycę powinni sięgać nie tylko pacjenci borykający się z cukrzycą typu 2, ale także osoby znajdujące się w grupie podwyższonego ryzyka rozwoju tej choroby.

Co ciekawe czarna fasola ratuje nie tylko sprawność trzustki, ale także mózgu. A to za sprawą bogactwa kwasów omega-3, magnezu i witamin z grupy B. Regularne sięganie po tę odmianę fasoli pozytywnie wpłynie zatem na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawi pamięć i koncentrację.

Dzięki obecności antocyjanów czarna fasola to także broń w walce z rakiem. Udowodniono, że związki odpowiadające za kolor fasoli zmniejszają ryzyko zachorowania na raka płuc, żołądka i jelita grubego.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić