Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Zbija cukier w kilka minut. Ale ratuje nie tylko trzustkę

77

Osoby cierpiące na cukrzycę muszą szczególną uwagę zwracać na swoją dietę. W codziennym jadłospisie diabetyków powinny występować przede wszystkim żywność o nikim IG. Jednym z tych produktów jest mało popularna odmiana fasoli. Koniecznie poznaj jej właściwości.

Zbija cukier w kilka minut. Ale ratuje nie tylko trzustkę
Najzdrowsza odmiana fasoli. Chroni przed rakiem jelit, płuc, żołądka (Licencjodawca, Krit)

Insulina to hormon wytwarzany przez trzustkę, który reguluję stężenie cukru w krwiobiegu. U pacjentów z cukrzycą typu 2 ten proces jest zaburzony, co przyczynia się do wahań poziomu cukru w organizmie. Żeby ustabilizować jego poziom, należy wdrożyć terapię farmakologiczną oraz ściśle przestrzegać diety opartej na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Żywność posiadająca wysoki indeks glikemiczny wywołuje zarówno wzrost glikemii we krwi w krótkim czasie, jak i jej szybki i gwałtowny spadek.

Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie medycznym "Nutrients" wykazały, że jednym z produktów, po które regularnie powinny sięgać diabetycy, jest czarna fasola. Podczas analizy naukowcy podzielili uczestników na grupy, żeby zbadać jaki wpływ glikemiczny wywiera na organizm 50 gramów danej potrawy. W eksperymencie brały udział zdrowe dorosłe kobiety.

Pierwsza grupa (kontrolna) spożywała na śniadanie biały ryż, druga grupa jadła czarną fasolę z ryżem, a trzecia grupa ciecierzycę z ryżem. Uczestniczki otrzymywały posiłki zaraz po badaniach krwi. Po ich spożyciu również pobierano im próbki krwi. Kobiety oddawały krew 30, 60, 90 i 120 minut po posiłku. Próbki były analizowane pod kątem stężenie glukozy.

Po zakończeniu eksperymentu eksperci doszli do wniosku, że czarna fasola podobnie jak ciecierzyca, nawet jeśli jest spożywana razem z białym ryżem, wpływa korzystnie na prawidłową glikemię. Zdaniem naukowców po czarną fasolę i ciecierzycę powinni sięgać nie tylko pacjenci borykający się z cukrzycą typu 2, ale także osoby znajdujące się w grupie podwyższonego ryzyka rozwoju tej choroby.

Co ciekawe czarna fasola ratuje nie tylko sprawność trzustki, ale także mózgu. A to za sprawą bogactwa kwasów omega-3, magnezu i witamin z grupy B. Regularne sięganie po tę odmianę fasoli pozytywnie wpłynie zatem na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawi pamięć i koncentrację.

Dzięki obecności antocyjanów czarna fasola to także broń w walce z rakiem. Udowodniono, że związki odpowiadające za kolor fasoli zmniejszają ryzyko zachorowania na raka płuc, żołądka i jelita grubego.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Malowali swastyki na banerach wyborczych. Szuka ich policja
Wpadł do szamba. Nie żyje młody mężczyzna
Przyłapany na obwodnicy Trójmiasta. Nagranie niesie się po sieci
Akcja na Jaszczurówce. Wolontariusze pomagają żabom pokonać ulicę
Zwłoki na poddaszu. Tragedia w Płocku
Groza w Wiedniu. Natychmiast przerwali transmisje
Kreml o rozmowach z USA. Pozostanie tajemnicą
Smutny widok w polskich lasach. Problem narasta wiosną
Papież mógł umrzeć. Poruszająca relacja lekarza
Rosjanin pokazał nagranie. Odwiedzili go żołnierze Putina
Znany adwokat stracił dom i auto. Kolejny pożar w Szczecinie
USA intensyfikują ataki na Huti. ISW podaje liczby i ostrzega
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić