Insulina to hormon wytwarzany przez trzustkę, który reguluję stężenie cukru w krwiobiegu. U pacjentów z cukrzycą typu 2 ten proces jest zaburzony, co przyczynia się do wahań poziomu cukru w organizmie. Żeby ustabilizować jego poziom, należy wdrożyć terapię farmakologiczną oraz ściśle przestrzegać diety opartej na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Żywność posiadająca wysoki indeks glikemiczny wywołuje zarówno wzrost glikemii we krwi w krótkim czasie, jak i jej szybki i gwałtowny spadek.
Zobacz także: Zakazana w USA. Powoduje marskość wątroby, a nawet raka
Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie medycznym "Nutrients" wykazały, że jednym z produktów, po które regularnie powinny sięgać diabetycy, jest czarna fasola. Podczas analizy naukowcy podzielili uczestników na grupy, żeby zbadać jaki wpływ glikemiczny wywiera na organizm 50 gramów danej potrawy. W eksperymencie brały udział zdrowe dorosłe kobiety.
Pierwsza grupa (kontrolna) spożywała na śniadanie biały ryż, druga grupa jadła czarną fasolę z ryżem, a trzecia grupa ciecierzycę z ryżem. Uczestniczki otrzymywały posiłki zaraz po badaniach krwi. Po ich spożyciu również pobierano im próbki krwi. Kobiety oddawały krew 30, 60, 90 i 120 minut po posiłku. Próbki były analizowane pod kątem stężenie glukozy.
Po zakończeniu eksperymentu eksperci doszli do wniosku, że czarna fasola podobnie jak ciecierzyca, nawet jeśli jest spożywana razem z białym ryżem, wpływa korzystnie na prawidłową glikemię. Zdaniem naukowców po czarną fasolę i ciecierzycę powinni sięgać nie tylko pacjenci borykający się z cukrzycą typu 2, ale także osoby znajdujące się w grupie podwyższonego ryzyka rozwoju tej choroby.
Zobacz także: Ta odmiana fasoli chroni przed rakiem!
Co ciekawe czarna fasola ratuje nie tylko sprawność trzustki, ale także mózgu. A to za sprawą bogactwa kwasów omega-3, magnezu i witamin z grupy B. Regularne sięganie po tę odmianę fasoli pozytywnie wpłynie zatem na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawi pamięć i koncentrację.
Dzięki obecności antocyjanów czarna fasola to także broń w walce z rakiem. Udowodniono, że związki odpowiadające za kolor fasoli zmniejszają ryzyko zachorowania na raka płuc, żołądka i jelita grubego.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.