Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 

Zdrowotny mocarz. Wspiera jelita, opóźnia procesy starzenia

2

Sezon na dynię ruszył! To imponujące warzywo jest nie tylko halloweenowym akcesorium, ale przede wszystkim smakowitą podstawą lub dodatkiem do wielu dań. Jaskrawopomarańczowy kolor dyni wskazuje na zawartość w niej ważnych składników odżywczych.

Zdrowotny mocarz. Wspiera jelita, opóźnia procesy starzenia
Dynia ma niesamowite właściwości, warto korzystać z sezonu (Getty Images, Drbouz)

Składniki odżywcze dyni

Dynia zawiera:

Błonnik. Dynia jest doskonałym źródłem błonnika, który jest niezbędny dla zdrowia układu trawiennego. Pomaga regulować trawienie, zapobiega zaparciom, wspiera zdrową florę jelitową i kontrolę wagi.

Przeciwutleniacze. Zawarte w dyni przeciwutleniacze chronią nasze komórki przed działaniem wolnych rodników, które mogą przyspieszać proces starzenia się i prowadzić do chorób przewlekłych.

Witaminy. Dynia - zwłaszcza odmiany hokkaido, piżmowa, zwyczajna i olbrzymia - zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B9), PP oraz C. Witaminy te odgrywają kluczową rolę w produkcji energii, syntezie DNA i ochronie komórek przed uszkodzeniem.

Minerały. Dynie są bogate w minerały takie jak cynk, potas, magnez, selen, wapń i fosfor. Te składniki odżywcze są niezbędne dla wielu funkcji organizmu, takich jak produkcja enzymów, przewodzenie impulsów nerwowych i utrzymanie zdrowych kości.

Beta-karoten. Beta-karoten jest prekursorem witaminy A, związkiem, który przekształca się w witaminę A w naszym organizmie. Pomaga w ochronie skóry przed uszkodzeniami UV, wspiera zdrowie wzroku i działa przeciwzapalnie.

Korzyści, które płyną z regularnego spożywania dyni

Regularne spożywanie dyni może przyczynić się do poprawy zdrowia układu trawiennego, wzmacniania układu odpornościowego i ochrony przed chorobami przewlekłymi. Warto więc korzystać z jej sezonowego charakteru i włączać ją do codziennych posiłków - nie tylko ze względu na jej smak, ale przede wszystkim dla zdrowia.

Można z niej przygotować smakowite zupy-kremy (słodkawe lub pikantne - w zależności od pozostałych składników) i sosy do makaronów. Świetnie sprawdza się również jako główny element zapiekanek albo dodatek do gulaszy i dań wielowarzywnych.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
"Nie miał szans". Jest nagranie z kolizji motocyklisty w Warszawie
Napięta sytuacja w Turcji. Przedłużono zakaz zgromadzeń
Malowali swastyki na banerach wyborczych. Szuka ich policja
Wpadł do szamba. Nie żyje młody mężczyzna
Przyłapany na obwodnicy Trójmiasta. Nagranie niesie się po sieci
Akcja na Jaszczurówce. Wolontariusze pomagają żabom pokonać ulicę
Zwłoki na poddaszu. Tragedia w Płocku
Groza w Wiedniu. Natychmiast przerwali transmisje
Kreml o rozmowach z USA. Pozostanie tajemnicą
Smutny widok w polskich lasach. Problem narasta wiosną
Papież mógł umrzeć. Poruszająca relacja lekarza
Rosjanin pokazał nagranie. Odwiedzili go żołnierze Putina
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić