W okresie jesienno-zimowym powinniśmy uważać np. na warzywa i owoce pochodzące z importu. Lepiej ich nie spożywać, ponieważ mogą zawierać dużą ilość pestycydów. Takim przykładem są pomidory, które większość Polaków uwielbia. Świeże polskie pomidory z naturalnych hodowli na pewno są zdrowsze i lepiej będą nam smakować podczas letnich miesięcy.
Jeśli chodzi o pestycydy to również szpinak nie będzie wskazany. Wiele badań udowodniło, że należy do grupy najbardziej skażonych warzyw. Mimo dużej ilości wartościowych substancji, może być szkodliwy dla organizmu również poprzez wysoką zawartość szczawianów. Te substancje chemiczne blokują przyswajanie wapnia, a ich regularna obecność w organizmie może powodować problemy z nerkami.
Owoce cytrusowe posiadają ważną dla organizmu witaminę C, jednak lepiej zrezygnować z ich spożywania w zimie, ponieważ wychładzają organizm. Podobnie jest z kiwi, które zawiera aktynidynę. To substancja będąca alergenem, i u osób uczulonych może wywołać wysypkę, duszności, ból gardła a nawet zapaść.
Banany posiadają cenne witaminy: A, C, E i K oraz witaminy z grupy B, a także niezbędne pierwiastki mineralne takie jak: potas magnez, fosfor, wapń. Jednak te pyszne żółte owoce, także powinny opuścić nasz zimowy jadłospis. Przy zmniejszonej aktywności fizycznej, spożywanie ich w dużej ilości może powodować tycie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl