Wyniki badań naukowych przeprowadzonych przez naukowców z Egiptu, Arabii Saudyjskiej i USA udowodniły, że czarnuszka może zmniejszać ryzyko rozwoju poważnych chorób. Jak się okazuje, olej wyprodukowany z tej rośliny chroni przed rakiem wątroby, płuc, trzustki, piersi, jelita grubego, szyjki macicy, skóry, tkanki podskórnej oraz przed białaczką.
Za właściwości antynowotworowe czarnuszki odpowiada głównie tymochinon. Ten związek nie tylko chroni przed rozwojem komórek nowotworowych, ale także sprawdza się podczas radioterapii.
W trosce o nasze zdrowie powinniśmy dwa razy w ciągu dnia spożywać jedną łyżeczkę oleju z czarnuszki. Ten produkt obniża również poziom złego cholesterolu we krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. Olej z czarnuszki usprawnia pracę układu trawiennego, poprawia samopoczucie, podnosi odporność, pomaga w walce z pasożytami oraz reguluje poziom glukozy i trójglicerydów we krwi. Ekstrakt z czarnuszki łagodzi symptomy przeziębienia, alergii, astmy oskrzelowej, wrzodów i refluksu.
Można go stosować zewnętrznie jako lek na takie dolegliwości jak trądzik, liszaj, łupież i atopowe zapalenie skóry. Antyoksydanty obecne w czarnuszce spowalniają proces starzenia się organizmu i niszczą szkodliwe wolne rodniki.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.