Ten popularny słodki produkt spożywczy świetnie sprawdza w kuchni jako dodatek do deserów, napojów i potraw mięsnych. Miód zawiera sporo cennych dla organizmu składników takich jak witamina A i C, witaminy z grupy B, potas, fosfor, magnez, chlor, wapń mangan, żelazo, kobalt, molibden oraz enzymy i aminokwasy.
Żeby w pełni wykorzystać jego prozdrowotne właściwości, miód można po prostu wymieszać z ciepłą wodą. Sięgając regularnie po ten domowy specyfik, skutecznie pozbędziesz się dolegliwości układu pokarmowego oraz toksycznych substancji i pasożytów z organizmu.
Picie wody z dodatkiem miodu zaleca się pacjentom z chorobą wrzodową żołądka i różnego rodzaju problemami trawiennymi. Dzięki obecności wielu prozdrowotnych elementów miód usprawnia pracę układu immunologicznego, zabija bakterie, a także łagodzi objawy grypy i przeziębienia.
Miód jest zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla białego cukru. Pijąc wodę z odrobiną miodu, nie musimy się martwić niebezpiecznymi wahaniami glukozy we krwi. Poza tym woda z miodem poprawia samopoczucie, wpływa korzystnie na pracę układu sercowo-naczyniowego, zapobiega stanom zapalnym i zmniejsza dolegliwości bólowe.
Miód wykazuje również silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, opóźnia proces starzenia się organizmu i niszczy szkodliwe wolne rodniki.
Żeby zwiększyć dobroczynne działanie mikstury na bazie miodu, warto dodać do niej świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Zanim jednak zdecydujemy się na wypicie tej leczniczego napoju, upewnijmy się, że wybrany przez nas miód jest surowy, organiczny i w pełni naturalny.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.