Co da nam regularne spożywanie pora?
1. Zmniejszenie ryzyka występowania nowotworów
Spożycie dużej ilości czosnku, szalotki, szczypiorku, cebuli i porów wiąże się z rzadszym występowaniem raka prostaty, żołądka, okrężnicy oraz przełyku. Naukowcy uważają, że przeciwutleniacze obecne w tych warzywach mogą przyczyniać się do naprawy uszkodzonego DNA. Liczne badania potwierdzają zmniejszone ryzyko raka jelita grubego, a metaanaliza 16 badań podkreśla zdrowotne korzyści płynące z diety bogatej we wszystkie wymienione warzywa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
2. Wzmocnienie kośćca
Por jest cennym źródłem witaminy K, która odgrywa kluczową rolę w profilaktyce osteoporozy. Badania sugerują, że wyższe spożycie tej witaminy może być skorelowane z większą gęstością kości, a tym samym z mniejszym ryzykiem złamań. W niektórych regionach świata witamina K jest oficjalnie zalecana w leczeniu osteoporozy.
3. Ochrona zdrowia oczu
Por dostarcza luteiny i zeaksantyny, karotenoidów chroniących wzrok. Te substancje mogą zmniejszać ryzyko rozwoju katarakty i zwyrodnienia plamki żółtej, co ma kluczowe znaczenie dla zachowania dobrej jakości widzenia w późniejszym życiu.
4. Wsparcie układu krążenia
Regularne spożywanie pora może pozytywnie wpływać na układ krążenia i zmniejszać ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, w tym cukrzycy, zawału serca czy udaru. Dzięki właściwościom obniżającym ciśnienie krwi i poziom trójglicerydów por jest doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie serca.
5. Pozytywny wpływ na trawienie
Por zawiera błonnik, który wspiera prawidłową perystaltykę jelit, przyczyniając się do regularności wypróżnień i zapobiegając zaparciom. Pomaga również w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej, przyczynia się do dłuższego uczucia sytości po posiłku, sprzyja obniżeniu cholesterolu i stabilizacji poziomu cukru we krwi.
Zastosowania kulinarne pora
Kulinarnie por jest wyjątkowo wszechstronny. Jest smaczny zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Dla złagodzenia intensywnego smaku, surowy por można sparzyć, co otwiera szerokie spektrum zastosowań! Pory z powodzeniem zastąpią cebulę, wzbogacając smak zup, sosów i zapiekanek.
Zielone liście pora, często pomijane, są równie wartościowe, co jego biała część. Ich wykorzystanie nie tylko zmniejsza marnotrawstwo żywności, ale także zapewnia dodatkowe korzyści kulinarne i kolorystyczne - mogą stanowić bazę marynat, past i wiosennych sałatek albo aromatyczny dodatek do rosołu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.