Dolegliwości ze strony układu ruchowego mogą być spowodowane urazem mechanicznym, nadwagą, otyłością, chorobą autoimmunologiczną, zwyrodnieniem lub codziennym przyjmowaniem nieprawidłowej pozycji ciała. Do przyczyn problemów z kręgosłupem można zaliczyć również nieodpowiednią dietę, ubogą w takie składniki jak białko, wapń, magnez czy witaminy A, B, C i D.
Jednym z produktów wpływających korzystnie na kondycję naszego kręgosłupa jest wątróbka, która zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów. Osoby cierpiące z powodu dolegliwości bólowych związanych z układem ruchu powinny również włączyć na stałe do swojego codziennego jadłospisu ryby morskie. Znajdziemy w nich znaczne ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które wykazują silne właściwości przeciwzapalne.
W diecie warto uwzględnić także tłuszcze zwierzęce. Należy jednak pamiętać, by nie wystawiać ich przez dłuższy czas na działanie zbyt wysokiej temperatury. Nadmierna obróbka termiczna tłuszczów zwierzęcych sprawia, że ulegają one oksydacji. Podczas tej reakcji chemicznej wytwarzają się szkodliwe substancje, które mogą pogłębiać objawy stanu zapalnego.
Inne pokarmy przyjazne dla kręgosłupa to m.in. masło, mleko kokosowe, olej kokosowy, brokuły, buraki, kapusta, marchewka, pietruszka, banany i nasiona strączkowe. Nie można zapominać także o pełnowartościowym białku obecnych w takich produktach jak ser, mleko, ryby, jajka oraz drób.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.