Istnieją dwa typy tłuszczów, których lepiej w diecie unikać: to tłuszcze nasycone i tłuszcze trans. Ich nadmiarowa obecność w organizmie podnosi poziom cholesterolu we krwi, może prowadzić do rozwoju miażdżycy, chorób układu krążenia oraz nowotworów (m.in. piersi i jajników).
Tłuszcze nasycone
Tłuszcze nasycone możemy rozpoznać po tym, że w temperaturze pokojowej utrzymują (przynajmniej przez jakiś czas) formę stałą. Forma płynna przypisana jest tłuszczom zdrowszym, nienasyconym.
Zobacz także: Gorszy niż cukier. Rujnuje metabolizm, jest rakotwórczy
Tłuszcze nasycone można znaleźć w wielu produktach spożywczych — w maśle, smalcu, oleju kokosowym, oleju palmowym, ciastkach, biszkoptach, tłustych kawałkach mięsa (i wędlinach), serach, produktach piekarniczych i czekoladzie. Ich dzienne spożycie nie powinno przekraczać 6 proc. dostarczanych do organizmu kalorii.
Tłuszcze trans
Tłuszcze trans to specyficzny rodzaj tłuszczów nasyconych, który najczęściej jest stosowany w przetworzonej żywności, aby przedłużyć jej trwałość i nadać odpowiednią teksturę. Powstają wówczas w wyniku przemiany płynnych tłuszczów roślinnych w tłuszcze stałe — procesie znanym jako częściowe uwodornienie.
Są one uznawane za jedne z najbardziej szkodliwych składników żywności, a znajdują się zwykle w margarynie, fryturze, wyrobach cukierniczych i czekoladowych, daniach instant, majonezie, lodach, chipsach i serkach topionych.
Warto również pamiętać, że kwasy tłuszczowe trans powstają także na skutek domowego smażenia na niewłaściwych olejach (np. olej lniany, olej słonecznikowy) i wielokrotnego smażenia na tym samym tłuszczu.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia dzienna ilość spożywanych kwasów tłuszczowych trans nie powinna przekraczać 1 proc. całkowitego spożycia energii.
Zobacz także: Gorszy niż cukier. Rujnuje metabolizm, jest rakotwórczy
Zdrowe tłuszcze
Ważne jest jednak, by w diecie obecne były tłuszcze nienasycone. Są zdrowe dla serca, mogą zwiększać poziom dobrego cholesterolu i pomóc redukować zatorowość tętnic.
Źródłami tłuszczów nienasyconych są tłuste ryby, awokado, orzechy i nasiona, a także oleje: słonecznikowy, rzepakowy i oliwa z oliwek.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.