Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Źródło młodości. Ta cebula chroni też przed rakiem

5

Cebula cukrowa, często pomijana w dyskusjach o zdrowej diecie, jest warzywem, które zasługuje na uwagę ze względu na swoje niezwykłe właściwości odżywcze i prozdrowotne. Dobrze się składa - jest wszak niezbędnym - i bardzo tanim - składnikiem wielu smacznych potraw.

Źródło młodości. Ta cebula chroni też przed rakiem
Cebula cukrowa ma niesamowite właściwości (Licencjodawca, Mohamad Hidayat)

Składniki odżywcze w cebuli cukrowej

Pomimo niskiej kaloryczności (48 kalorii na 100 gram) słodkawa cebula cukrowa dostarcza organizmowi niezbędnych składników, takich jak węglowodany, białko oraz błonnik.

Jest to również skarbnica witamin. Szczególnie bogata jest w witaminę C, niezbędną dla układu odpornościowego, a także witaminy z grupy B, które wspierają funkcje układu nerwowego. Warto też wspomnieć o obecności witamin A, E i K, które są kluczowe dla zdrowia skóry, oczu oraz koagulacji krwi.

Cebulowa cukrowa jest również źródłem mikroelementów. Wapń, niezbędny dla kości, potas - regulujący ciśnienie krwi, fosfor wspomagający funkcje układu nerwowego oraz żelazo, kluczowe dla produkcji czerwonych krwinek, to tylko niektóre z nich.

Cenne związki w cebuli cukrowej

Cebula cukrowa nie tylko dostarcza nam niezbędnych składników odżywczych i witamin, ale również związki, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wśród nich warto wymienić:

Kwercetynę – jest to flawonoid o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, który może pomóc w ochronie naszych komórek przed uszkodzeniem.

Kemferol – kolejny przedstawiciel flawonoidów, który działa na rzecz ochrony komórkowej poprzez pobudzanie mechanizmów obronnych organizmu.

Allicynę – ta substancja jest znana ze swojego silnego działania bakteriobójczego, dzięki czemu może wspierać organizm w walce z infekcjami.

Fruktany – te prebiotyczne błonniki odgrywają kluczową rolę w zachowaniu zdrowia układu pokarmowego, wspierając pracę jelit i przyczyniając się do prawidłowej flory bakteryjnej.

Działanie cebuli cukrowej

Regularne jej spożywanie może zatem przyczynić się do wsparcia układu pokarmowego, odpornościowego, krwionośnego i nerwowego, a także do ochrony przed nowotworami i wizualnymi oznakami starzenia się.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Prymas Polski krytykuje pomysł rządu. Poszło o pieniądze
Maskotka FC Barcelony straszy dzieci? Pojawiło się nagranie z synkiem piłkarza
Dramatyczne zdarzenie w Warszawie. 12-latka skoczyła na jezdnię ekspresówki
Nagranie mrozi krew w żyłach. Mazda roztrzaskała się na drzewie
Skontrolowali pasażerów z Odessy. Kobiecie grozi do 5 lat więzienia
Odnaleziono zaginiony obraz. Cud po 50 latach
Skandaliczne nagranie w sieci. Rzucił się na kierowcę i zaczął go bić
Niemiecki Bild: Trump potajemnie pracuje nad powrotem do Nord Stream 2
Blisko tragedii na pasach. Jest decyzja ws. 48-latki
Jak zmniejszyć kaloryczność potraw bez utraty smaku?
Samorządowcy przejdą obowiązkowe szkolenia. Zakres? Ochrona ludności i obrona cywilna
Wałęsa napisał list do Trumpa. "Nie rozumiemy jak przywódca może tego nie widzieć"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić