Właściwości zupy dr Fuhrmana
Dr Joel Fuhrman to amerykański lekarz, który zachęca ludzi na całym świecie do stosowania diety bogatej w mikroelementy. Ekspert od wielu lat za pośrednictwem mediów społecznościowych dzieli się zdobytą dotychczas wiedzą i doświadczeniem publikując przepisy na pyszne potrawy o niesamowitych zdrowotnych właściwościach.
Najbardziej popularnym z nich jest słynna antynowotworowa zupa. Zdaniem dietetyka regularnie spożywanie tego dania zmniejsza ryzyko rozwoju raka wątroby, jelita grubego, trzustki, jelita cienkiego, odbytu, okrężnicy i żołądka.
Przepis na zupę antyrakową
Składniki:
1 szklanka fasoli (najlepsza będzie fasola mung),
4 szklanki wody,
4 cebule średniej wielkości,
6 cukinii średniej wielkości,
250 g świeżych grzybów,
3 pory,
2 szklanki soku z selera naciowego,
4 szklanki soku z marchwi,
1 szklanka orzechów nerkowca lub orzechów włoskich,
2 gałązki kapusty pekińskiej, jarmużu lub innej zieleniny.
Sposób przygotowania:
Na początek fasolę wrzucamy do naczynia z wodą i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia namoczone ziarna należy zalać wodą i gotować w dużym garnku przez 30 minut. Wybraną przez nas zieleninę siekamy i wrzucamy do garnka. Następnie dodajemy przekrojoną na pół cebulę, pokrojoną w kostkę cukinię i pora pokrojonego w duże plastry.
Całość gotujemy przez ok. 15 minut, do momentu, kiedy wszystkie składniki zmiękną. Ugotowane warzywa umieszczamy w blenderze, dolewamy jedną chochlę wywaru, wsypujemy połowę orzechów i wszystko dokładnie blendujemy, żeby uzyskać jednolitą konsystencję.
Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do naczynia z wywarem warzywnym. Do zupy dodajemy sok z marchwi i selera oraz posiekane orzechy, które nam zostały. Potem dodajemy grzyby i całość gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie nasza zupa jest gotowa do spożycia.
Żeby wzbogacić smak i podnieść prozdrowotne właściwości potrawy, możemy dodać do niej posiekaną natkę pietruszki.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.