Nie bez powodu jednym ze składników zupy jest czerwona papryka. Znajdziemy w niej znaczne ilości witaminy C, która podnosi odporność, usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego i wykazuje siln właściwości antyoksydacyjne.
Błonnik pokarmowy obecny w papryce stymuluje produkcję soków trawiennych, pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, poprawia perystaltykę jelit i wspomaga proces odchudzania. Z kolei papryka chili zawiera kapsaicyna, która odpowiada za jej ostry i piekący smak. Substancja ta działa przeciwbakteryjnie, przeciwbólowo i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Poza tym przyspiesza spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Składniki zupy:
- 2 papryczki chilli,
- 2 czerwone papryki,
- 1 marchewka,
- 1 czerwona cebula,
- 1 bakłażan,
- dwie łyżki sosu sambal oelek,
- 1/2 litra bulionu warzywnego,
- 1/2 litra wody,
- sól i pieprz do smaku.
Na początek bakłażana i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dolewamy wodę i dusimy przez jakieś 30 minut. Po upływie tego czasu do mieszanki dodajemy bulion, marchew i przyprawy. Po 15 minutach pokrojone w kostkę papryczki chili wrzucamy do garnka. Wszystkie warzywa gotujemy do momentu, aż zmiękną. Następnie wszystkie składniki miksujemy, żeby zupa uzyskała konsystencję gładkiego kremu. Przed podaniem potrawy wierzch możemy posypać kolendrą.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.