Jogurt naturalny korzystnie wpływa na naszą odporność, funkcjonowanie jelit, poprawia trawienie, poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i chroni przed rozwojem niektórych groźnych schorzeń, m.in. chorób nowotworowych. Należy jednak pamiętać, że takie działanie będą miały wyłącznie jogurty zawierające bakterie probiotyczne, dlatego przed zakupem warto się upewnić, czy znajdziemy informację o nich na opakowaniu. Uważać z kolei należy na takie dodatki jak cukier, syrop glukozowo-fruktozowy czy sztuczne słodziki. Są one całkowicie zbędne. Co więcej, mogą zwiększać ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, insulinooporności i cukrzycy. Z kolei substancje słodzące powodują biegunki, które wyniszczają florę bakteryjną jelit i przyczyniają się do odwodnienia organizmu.
Składniki, które budzą niepokój w wielu konsumentach to również mleko w proszku oraz białka mleka. I chociaż jogurt naturalny powinien składać się wyłącznie z mleka i kultur bakterii, to zarówno mleko w proszku, jak i białka mleka, to całkowicie bezpieczne dodatki. Mają one za zadanie nadać jogurtom bardziej kremową konsystencję.
To, na co należy uważać, to konserwanty i substancje zagęszczające. W niektórych jogurtach możemy też znaleźć sztuczne barwniki, wzmacniacze smaku i zapachu. Tych składników lepiej unikać. Szkodliwy dla naszego organizmu jest aspartam, który producenci również często dodają do jogurtów naturalnych - zwłaszcza tych reklamowanych jako produkty ''light''. W nadmiernych ilościach aspartam może uszkadzać jelita, powodować biegunki i wzdęcia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.