Aflatoksyny
Aflatoksyny mogą pojawić się w niewłaściwie przechowywanych orzechach, ziarnach zbóż, przyprawach i olejach roślinnych. Są wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów i nie jesteśmy wstanie zobaczyć ich gołym okiem. Obecność mykotoksyn w żywności podnosi ryzyko zachorowania na raka wątroby, żołądka i przełyku.
Kumaryna
Kumarynę można znaleźć w niektórych gatunkach cynamonu. Są to: C. cassia, C. burmannii i C. loureiro. W nadmiernych ilościach ten związek może przyczynić się do nowotworu wątroby i marskości tego narządu. W trosce o nasze zdrowie powinniśmy wybierać produkty zawierające cynamon cejloński, który jest wytwarzany z Cinnamomum verum. Cynamonowiec cejloński spośród innych gatunków wyróżnia się niższym stężeniem kumaryny.
Akrylamid
Tę szkodliwą substancję zawierają takie produkty jak: chipsy, frytki, kawa, wyroby cukiernicze, płatki śniadaniowe czy chrupki ziemniaczane. US Environmental Protection Agency, National Toxicology Program i inne organizacje oficjalnie uznały akrylamid za związek rakotwórczy. Ta neurotoksyna wpływa także niekorzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
WWA i HCA
Aminy heterocykliczne (HCA) i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) to związki chemiczne, które powstają w procesie obróbki cieplnej produktów mięsnych i ryb.
- Można wyodrębnić dwie drogi przenikania WWA do żywności. Pierwsza z nich polega głównie na adsorpcji WWA na skórkach owoców i warzyw w wyniku opadu z powietrza wraz z pyłem i deszczem. Druga to powstanie WWA w żywności w wyniku takich procesów jak: wędzenie, ogrzewanie (grillowanie, pieczenie, smażenie), palenie kawy czy ekstrakcja oleju - wyjaśniła podczas rozmowy z WP abcZdrowie Joanna Mulik-Buczma ekspert żywieniowy z Dolnośląskiej Szkole Wyższej.
Zdaniem naukowców z National Cancer Institute stała obecność HCA i WWA w codziennej diecie może zwiększać ryzyko rozwoju raka okrężnicy, prostaty, płuc, skóry, wątroby i piersi. Żeby uniknąć poważnych problemów zdrowotnych, nie powinniśmy spożywać przypalonego mięsa oraz smażyć go na otwartym ogniu. Należy również ograniczyć jedzenie wędzonek.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.