pogoda
Warszawa
Kamil S. Sikora | 

Zwiększają ryzyko raka okrężnicy, wątroby, płuc. Ogranicz do minimum

25

Lekarze i dietetycy od dawna podkreślają, że sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na naszą kondycję zdrowotną. Jak się okazuje, w wielu popularnych produktach spożywczych znajdują się substancje wykazujące właściwości kancerogenne. Dowiedz się, które z nich należy ograniczyć do minimum lub całkowicie wyeliminować ze swojej diety.

Zwiększają ryzyko raka okrężnicy, wątroby, płuc. Ogranicz do minimum
To najbardziej kancerogenne substancje, lepiej ich unikaj (Getty Images, Getty Images)

Aflatoksyny

Aflatoksyny mogą pojawić się w niewłaściwie przechowywanych orzechach, ziarnach zbóż, przyprawach i olejach roślinnych. Są wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów i nie jesteśmy wstanie zobaczyć ich gołym okiem. Obecność mykotoksyn w żywności podnosi ryzyko zachorowania na raka wątroby, żołądka i przełyku.

Kumaryna

Kumarynę można znaleźć w niektórych gatunkach cynamonu. Są to: C. cassia, C. burmannii i C. loureiro. W nadmiernych ilościach ten związek może przyczynić się do nowotworu wątroby i marskości tego narządu. W trosce o nasze zdrowie powinniśmy wybierać produkty zawierające cynamon cejloński, który jest wytwarzany z Cinnamomum verum. Cynamonowiec cejloński spośród innych gatunków wyróżnia się niższym stężeniem kumaryny.

Akrylamid

Tę szkodliwą substancję zawierają takie produkty jak: chipsy, frytki, kawa, wyroby cukiernicze, płatki śniadaniowe czy chrupki ziemniaczane. US Environmental Protection Agency, National Toxicology Program i inne organizacje oficjalnie uznały akrylamid za związek rakotwórczy. Ta neurotoksyna wpływa także niekorzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

WWA i HCA

Aminy heterocykliczne (HCA) i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) to związki chemiczne, które powstają w procesie obróbki cieplnej produktów mięsnych i ryb.

- Można wyodrębnić dwie drogi przenikania WWA do żywności. Pierwsza z nich polega głównie na adsorpcji WWA na skórkach owoców i warzyw w wyniku opadu z powietrza wraz z pyłem i deszczem. Druga to powstanie WWA w żywności w wyniku takich procesów jak: wędzenie, ogrzewanie (grillowanie, pieczenie, smażenie), palenie kawy czy ekstrakcja oleju - wyjaśniła podczas rozmowy z WP abcZdrowie Joanna Mulik-Buczma ekspert żywieniowy z Dolnośląskiej Szkole Wyższej.

Zdaniem naukowców z National Cancer Institute stała obecność HCA i WWA w codziennej diecie może zwiększać ryzyko rozwoju raka okrężnicy, prostaty, płuc, skóry, wątroby i piersi. Żeby uniknąć poważnych problemów zdrowotnych, nie powinniśmy spożywać przypalonego mięsa oraz smażyć go na otwartym ogniu. Należy również ograniczyć jedzenie wędzonek.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Prasa pisze o "cudzie Franciszka". Czy to zmieni bieg historii?
Robert Lewandowski zdobywa 30. trofeum w karierze
Tak woził ludzi. "Zakaz dalszej jazdy"
Czy Polacy wrócą do Elity hokeja? Pierwszy mecz już w niedzielę
Londyn. Sfrustrowany kierowca wjechał w protestujących aktywistów
W USA zawrzało. Dwulatka została deportowana do Hondurasu bez procesu?
Szokujące sceny w Gorzowie. Do akcji wkroczył zawodnik MMA
Pozuje na ulicach w samej bieliźnie. Tak Ham zbiera na pierścionek zaręczynowy
Leśnicy z Nadleśnictwa Grodzisk pokazali zdjęcie. "Szczyt głupoty"
"Kaskada" spłonęła 44 lata temu. Zginęło 14 osób
Chętnie sięgasz po kurczaka? Włoscy naukowcy nie mają dobrych wieści
Ma 86 lat i przystąpi do matury. Józef Peruga nie zamierza się poddawać
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić