Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Zwiększają ryzyko raka okrężnicy, wątroby, płuc. Ogranicz do minimum

25

Lekarze i dietetycy od dawna podkreślają, że sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na naszą kondycję zdrowotną. Jak się okazuje, w wielu popularnych produktach spożywczych znajdują się substancje wykazujące właściwości kancerogenne. Dowiedz się, które z nich należy ograniczyć do minimum lub całkowicie wyeliminować ze swojej diety.

Zwiększają ryzyko raka okrężnicy, wątroby, płuc. Ogranicz do minimum
To najbardziej kancerogenne substancje, lepiej ich unikaj (Getty Images, Getty Images)

Aflatoksyny

Aflatoksyny mogą pojawić się w niewłaściwie przechowywanych orzechach, ziarnach zbóż, przyprawach i olejach roślinnych. Są wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów i nie jesteśmy wstanie zobaczyć ich gołym okiem. Obecność mykotoksyn w żywności podnosi ryzyko zachorowania na raka wątroby, żołądka i przełyku.

Kumaryna

Kumarynę można znaleźć w niektórych gatunkach cynamonu. Są to: C. cassia, C. burmannii i C. loureiro. W nadmiernych ilościach ten związek może przyczynić się do nowotworu wątroby i marskości tego narządu. W trosce o nasze zdrowie powinniśmy wybierać produkty zawierające cynamon cejloński, który jest wytwarzany z Cinnamomum verum. Cynamonowiec cejloński spośród innych gatunków wyróżnia się niższym stężeniem kumaryny.

Akrylamid

Tę szkodliwą substancję zawierają takie produkty jak: chipsy, frytki, kawa, wyroby cukiernicze, płatki śniadaniowe czy chrupki ziemniaczane. US Environmental Protection Agency, National Toxicology Program i inne organizacje oficjalnie uznały akrylamid za związek rakotwórczy. Ta neurotoksyna wpływa także niekorzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

WWA i HCA

Aminy heterocykliczne (HCA) i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) to związki chemiczne, które powstają w procesie obróbki cieplnej produktów mięsnych i ryb.

- Można wyodrębnić dwie drogi przenikania WWA do żywności. Pierwsza z nich polega głównie na adsorpcji WWA na skórkach owoców i warzyw w wyniku opadu z powietrza wraz z pyłem i deszczem. Druga to powstanie WWA w żywności w wyniku takich procesów jak: wędzenie, ogrzewanie (grillowanie, pieczenie, smażenie), palenie kawy czy ekstrakcja oleju - wyjaśniła podczas rozmowy z WP abcZdrowie Joanna Mulik-Buczma ekspert żywieniowy z Dolnośląskiej Szkole Wyższej.

Zdaniem naukowców z National Cancer Institute stała obecność HCA i WWA w codziennej diecie może zwiększać ryzyko rozwoju raka okrężnicy, prostaty, płuc, skóry, wątroby i piersi. Żeby uniknąć poważnych problemów zdrowotnych, nie powinniśmy spożywać przypalonego mięsa oraz smażyć go na otwartym ogniu. Należy również ograniczyć jedzenie wędzonek.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Katastrofa w Waszyngtonie. "To był lot szkoleniowy"
Nagły apel służb po tragedii w Waszyngtonie. "Przeszkadzały"
"O mój Boże!". Na ich oczach doszło do katastrofy
Madison Keys na chwilę straciła trofeum. Z jakiego powodu
Tuż przed tragedią dostał SMS-a od żony. Oto co napisała
Drastyczne zdjęcia koziołka. Zwierzę zaatakowały psy w parku
Woda na Księżycu. Nowe odkrycia naukowców
Lada moment się zacznie. Wezwania dla 230 tys. osób
Mówił o arsenale broni. Prawnik mówi, kiedy Ziobro może stracić pozwolenie
Ustawa o języku śląskim ponownie w Sejmie. Liczą na nowego prezydenta
Katastrofa lotnicza pod Waszyngtonem. Moment wypadku uchwyciły kamery
Wyniki Lotto 29.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić