Ferie na Podhalu trwają w najlepsze, okazuje się jednak, że w niektórych górskich miejscowościach wciąż można znaleźć wolne pokoje i bez ścisku poszusować na stokach.
Takim miejscem w tym sezonie jest Białka Tatrzańska. Popularna i lubiana przez narciarzy miejscowość nie jest tłumnie oblegana ze względu na wysokie ceny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak ustalił reporter Gazety Wyborczej, w samym centrum Białki Tatrzańskiej doba dla dwóch osób kosztuje od 400 do 900 zł, a za co lepsze apartamenty właściciele liczą sobie od 1000 do 2100 zł za jedną noc.
Taniej można wynająć coś poza ścisłym centrum, w odległości około kilometra od popularnych wyciągów. Tam, w pensjonacie para może przespać się już od 300 do 500 złotych za dobę.
Okazuje się jednak, że prawdziwy problem dla branży to zmiana nawyków żywieniowych wśród turystów. Za to także odpowiedzialne są ceny. Wystarczy spojrzeć na kwotę jaką za obiad w tradycyjnej góralskiej karczmie musiałby zapłacić turysta.
Za rosół średnio zapłacimy 20 zł, schabowy z ziemniakami kosztuje 48 zł, natomiast pierogi z bryndzą - 38 zł. Są też i nieco bardziej wyszukane propozycje: rydze z moskolami (regionalny placek ziemniaczany) to już koszt 39 zł, natomiast duszona golonka z kaszanką - 69 zł - wylicza reporter Gazety Wyborczej.
I dodaje, że turyści coraz chętniej korzystają z prostych jadłodajni, gdzie stoją w długich kolejkach po proste dania typu hamburger, góralska pizza, kwaśnica czy frytki z kotletem. W wypadku takich dań ceny zwykle nie przekraczają 35 złotych i można zjeść je na szybko przed lokalem pomiędzy kolejnymi zjazdami ze stoku.
Czytaj także: Górale w szoku. Turyści z Azji szturmują Zakopane