Agencja Unii Europejskiej ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikowała opinię, w której stwierdzono, że suszone larwy mącznika nadają się do spożycia. Robaki te mogą być jedzone w całości bądź w postaci sproszkowanej. Są bogatą w białko przekąską lub składnikiem innych pokarmów.
Nietypowy przysmak. Jest popularny głównie w Azji
Larwy mącznika młynarka mają długość do 3 centymetrów. Zawierają duże ilości białka, będąc jednocześnie są pokarmem niskotłuszczowym. Są powszechnie wykorzystywane jako pokarm dla ptaków, ryb i gadów oraz jako przynęta na ryby.
Suszone owady są niezwykle popularnym daniem w południowo-wschodniej Azji. W opinii smakoszy i krytyków kulinarnych smak larw przypomina orzechy. Zapach ma charakteryzować się aromatem zbóż.
Suszone larwy owadów. Mają pomagać w walce z kryzysem klimatycznym
Aby suszone larwy mogły być oficjalnie sprzedawane, Komisja Europejska musi zatwierdzić decyzję Urzędu. Jeśli tak się stanie, otworzy to możliwość masowej produkcji żywności z mączników młynarskich w Europie. Dopuszczenie produktu na rynek mogłoby nastąpić prawdopodobnie w połowie 2021 roku.
Pytanie KE z 2018 roku dotyczyło także 14 innych insektów. Chodzi o m. in. szarańcze oraz świerszcze. EFSA ma wkrótce wydać opinię na ich temat.
Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa przy ONZ twierdzi, że spożywanie suszonych owadów może pomagać w walce z kryzysem klimatycznym. Mączniki produkują bowiem nawet o 100 razy mniej gazów cieplarnianych niż trzoda chlewna. Są też dużo łatwiejsze w hodowli – potrzebują mniej wody i pożywienia.
Obejrzyj także: Żółte robaki na talerzu. To doskonałe źródło białka
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.