Smardze to wyjątkowe grzyby o orzechowo-korzennym smaku, porównywanym do trufli. Ich cena sięga nawet 500 zł za kilogram. W Polsce są objęte ochroną - można je zbierać tylko w ściśle określonych miejscach.
Jednak miłośnicy wiosennych zbiorów powinni być czujni. Jak podaje "Fakt", smardze mają trującego sobowtóra - piestrzenicę kasztanowatą, znaną także jako murchla czy babie ucho. Kiedyś uważana za jadalną, dziś figuruje na liście grzybów silnie trujących.
Czytaj także: Szok w Holandii. Niewiarygodne, z czego budują gniazda
Piestrzenica kasztanowata jest grzybem o charakterystycznej budowie, co ułatwia jej rozpoznanie w naturze. Jej kapelusz jest początkowo kulisty, a później staje się dzwonkowaty lub rozpostarty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gaz w podłogę i prosto w drzewo. 19-latkowi nie pomogło nawet quattro
Osiąga średnicę od 5 do 15 cm. Powierzchnia kapelusza jest zwykle barwy kasztanowatej lub brązowej, z jaśniejszymi plamkami. Wnętrze kapelusza jest gładkie i suche, a brzegi często bywają lekko podwinięte.
Piestrzenica kasztanowata zawiera gyromitrynę – toksyczną substancję, która może powodować poważne uszkodzenia wątroby, nerek, układu pokarmowego, a nawet prowadzić do śmierci. Eksperci ostrzegają: nawet doświadczeni grzybiarze powinni unikać jej spożywania.
Te grzyby omijaj szerokim łukiem. Jak go odróżnić?
Jak odróżnić piestrzenicę od smardza? Owocniki smardzów mają charakterystyczną, przypominającą plaster miodu powierzchnię z małymi otworami.
Piestrzenica ma bardziej pofałdowaną główkę o odcieniach czerwieni, podczas gdy smardze są brązowe lub beżowe. Zmylić może także przyjemny zapach piestrzenicy –mimo to grzyb jest bardzo niebezpieczny.
Na piestrzenicę kasztanowatą zwracają uwagę leśnicy z Nadleśnictwa Czarnobór. - Początek kwietnia to czas pojawiania się piestrzenicy kasztanowatej (Gyromitra esculenta), zwanej 'babim uchem'. To niezwykle charakterystyczny grzyb o pofałdowanej, ciemnobrązowej główce, który można spotkać w piaszczystych lasach sosnowych i świerkowych, na zrębach oraz uprawach leśnych - czytamy w poście na Facebooku.
W przypadku zatrucia piestrzenicą objawy mogą pojawić się nawet po kilku dniach od spożycia. Należą do nich bóle głowy i brzucha, wymioty, osłabienie, suchość w gardle oraz pragnienie. W takiej sytuacji konieczna jest natychmiastowa pomoc medyczna.