Kopytka dyniowe? Mogłyby wyjść trochę mdło, ale jeśli wzbogacisz je o przyprawy korzenne, może wyjść naprawdę smakowite! A jeśli dodasz świeże zioła i aromatyczne masło szałwiowe... Niebo w gębie!
Kopytka dyniowe. Składniki:
- 400 g puree z dyni
- 500 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
- 200 g mąki pszennej + do podsypywania
- 1 jajko
- po 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, imbiru i kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- 50 g masła
- kilka gałązek świeżej szałwii
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Kopytka dyniowe. Wykonanie:
- W misce umieść puree z dyni i ziemniaków oraz mąkę.
- Wbij jajko i dodaj przyprawy – sól i zmieloną gałkę muszkatołową.
- Następnie zagnieć jednolite ciasto.
- Ciasto wyłóż na stolnicę lub deskę oprószoną mąką.
- Uformuj z niego wałek i wykrawaj z niego ukośne kawałki – kopytka (ok. 3 cm szerokości).
- Zagotuj posoloną wodę i wrzucaj kluski partiami na wrzątek.
- Gotuj ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Kopytka wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej.
- Przygotuj masło szałwiowe – do rondelka lub na patelnię wrzuć masło, podgrzewaj je, aż się roztopi, następnie dodaj listki szałwii.
- Chwilę podsmaż i gotowe.
- Kopytka podawaj polane przygotowanym masłem szałwiowym i posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl