Hummus jest lekkostrawny i bardzo odżywczy, dlatego cenią go nie tylko weganie. Można jeść go z pieczywem lub jako dodatek do innych dań.
Przepis na hummus. Potrzebne składniki:
- puszka ciecierzycy
- 3 łyżki sezamowej pasty tahini (możesz kupić ją w sklepie lub przygotować z podprażonych i zblendowanych ziaren sezamu, zmieszanych z odrobiną oliwy)
- 3 łyżki ciepłej wody
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- sól i pieprz do smaku
Przepis na hummus. Sposób przygotowania:
- Odsącz ciecierzycę z zalewy
- Obierz czosnek
- Umieść wszystkie składniki w pojemniku robota kuchennego lub blendera
- Zmiksuj wszystkie składniki aż do uzyskania konsystencji pasty
Czytaj także: Przepis na domowe kluski śląskie
Zobacz także: Idealna sałatka na drugie śniadanie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl