Cukier
Liczne badania nie pozostawiają wątpliwości – związek między spożywaniem dużych ilości cukru a zwiększonym ryzykiem zachorowań na raka jest niezaprzeczalny. Uważa się, że cukier jest swoistym "paliwem" dla nowotworu. Wpływa na jego rozwój i szybsze namnażanie w organizmie. Niestety na rynku coraz trudniej o produkty bez dodatku cukru. Sacharoza ukrywa się w wielu produktach spożywczych, których byśmy o to nie podejrzewali np. w wodach smakowych, pieczywie, czy produktach z dopiskiem "light".
Wysoko przetworzona żywność
Nauka nie pozostawia złudzeń, regularne spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa jest związane z większą częstością zachorowania na nowotwory złośliwe. Najbardziej narażone są osoby, które codziennie spożywają wędliny czy smażone mięso.
Przetworzone mięso to takie, które zostało poddane obróbce termicznej (np. przedłużonemu smażeniu, tradycyjnemu grillowaniu, wędzeniu), soleniu, peklowaniu, marynowaniu, fermentacji (dojrzewaniu) lub innym procesom polepszającym smak lub wydłużającym okres przydatności do spożycia. W tego typu mięsie często obecne są azotany, które później przetwarzają się w nitrozoaminy, co zwiększa ryzyko nowotworzenia. Dlatego też lepiej kupować mięso nieprzetworzone i mieć kontrolę nad jego obróbką – tłumaczy w rozmowie z WP abcZdrowie Kinga Głaszewska, dietetyczka.
Palenie papierosów
Od wielu lat wiadomo, że tytoń zwiększa ryzyko raka i to niemal każdego narządu wewnętrznego. Już w latach 80. Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem (IARC) ogłosiła, że palenie papierosów powoduje nie tylko raka płuca, ale także raka układu oddechowego, raka trzustki i dolnej części układu moczowego. W 2004 r. oficjalna lista chorób wywoływanych przez tytoń zawierała 14 różnych nowotworów.
Tytoń zawiera ok. 40 substancji o potwierdzonym działaniu rakotwórczym, w tym benzopiren czy formaldehyd – podkreśla Głaszewska.
Opalanie się bez użycia filtrów przeciwsłonecznych
Nadmierna ekspozycja na słońce może skutkować rozwojem czerniaka, czyli nowotworu złośliwego skóry, który wywodzi się z melanocytów – komórek barwnikowych zawierających melaninę, odpowiedzialnych m.in. za brązowienie skóry pod wpływem słońca.
Kremy z filtrem dzięki różnym mechanizmom są w stanie rozpraszać lub odbijać to promieniowanie i przez to zapobiegają rozwojowi czerniaka. Obserwacje trwające około piętnastu lat wykazały, że redukcja ryzyka wynosi nawet 50 proc. Czyli o połowę mniej przypadków czerniaków występowało w grupie osób stosujących filtry w porównaniu z tymi, które tych filtrów nie stosowały – tłumaczy prof. dr hab. n. med. Adam Reich, kierownik Kliniki Dermatologii w Rzeszowie oraz sekretarz Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego.
Smog
Smog, który powstaje w wyniku spalania węgla, ma tragiczne konsekwencje dla zdrowia człowieka. Eksperci podejrzewają, że oddychanie zanieczyszczonym przez smog powietrzem wpływa negatywnie nie tylko na zachorowalność na raka płuca, ale również wiążą się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju białaczki, raka piersi, mózgu i wątroby.
Alkohol
Szacuje się, że od dwóch do czterech procent wszystkich przypadków nowotworów spowodowanych jest pośrednio lub bezpośrednio przez alkohol. Regularne picie alkoholu zwiększa ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej, gardła, przełyku, krtani, wątroby i piersi u kobiet.
Pigułki antykoncepcyjne
Ginekolodzy od lat alarmują, że o ile stosowanie antykoncepcji hormonalnej pomaga w ochronie przed niektórymi rodzajami raka (np. jajnika), o tyle zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi. Szacuje się, że u kobiet, które przyjmują tabletki antykoncepcyjne, ryzyko raka piersi wzrasta o 20 proc.
Otyłość
Otyłość to bez wątpienia choroba XXI wieku, która stale przybiera coraz to większe rozmiary. Wciąż niewiele osób wie, że powoduje szereg rodzajów raka, m.in. piersi, nerek, okrężnicy, odbytu, przełyku czy trzustki.
Implanty
Silikonowe implanty piersi mogą zwiększać ryzyko wystąpienia raka. Rzadkim powikłaniem po założeniu implantów piersi może być bowiem chłoniak, czyli najczęściej spotykana forma nowotworu krwi. Chłoniaki należą do grupy nowotworów złośliwych pochodzących z układu chłonnego. Zajmuje węzły chłonne, śledzionę, szpik kostny, krew oraz inne narządy. Może mieć przebieg agresywny albo przewlekły.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.