Cordyceps, czyli maczużnik, to pochodzący z Azji rodzaj grzybów, który potocznie nazywany jest "himalajskim złotem". W kraju nad Wisłą można spotkać trzy gatunki, ale najbardziej popularny jest Cordyceps sinensis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ze względu na szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości maczużnik od dawna znajduje swoje zastosowanie w naturalnej medycynie wschodniej. Znajdziemy w nim m.in.: witaminę C i E, witaminy z grupy B, związki mineralne, kwas oleinowy i linolenowy, opiokordynę, hipoksantynę, ergosterol i kordycepinę. Dzięki zawartości wielu wartościowych elementów wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
Maczużnik jest bogatym źródłem antyoksydantów, które opóźniają naturalny proces starzenia się organizmu, a także chronią nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych w naszym organizmie. Ekstrakt z maczużnika reguluje stężenie glukozy w krwiobiegu i podnosi wrażliwość na insulinę, przez co sprawdza się podczas leczenia insulinooporności i cukrzycy. Ponadto wpływa korzystnie na potencję i libido, usprawnia pracę układu immunologicznego, pomaga oczyścić ciało z toksycznych substancji i poprawia koncentrację.
Zwiększa wytrzymałość mięśni i zdolność wysiłkową oraz dodaje energii, dlatego jest szczególnie polecany osobom, które regularnie uprawiają sport lub na co dzień wykonują ciężką pracę fizyczną. Warto jednak pamiętać, żeby nie przekraczać zalecanej dawki Cordycepsu (3-6 gramów dziennie). Jego nadmierne spożywanie może wywołać nawracające biegunki, zaparcia i inne dolegliwości ze strony układu trawiennego.