Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 

Jelita ci podziękują. Jedz codziennie, a zmniejszysz też ryzyko cukrzycy

4

Pistacje to orzechy, które dzięki bogatej zawartości składników odżywczych (od witaminy B6 i tiaminy, aż po fosfor, magnez i potas) mogą mieć duży wpływ na poprawę naszego zdrowia. Dlaczego warto włączyć je do naszego jadłospisu?

Jelita ci podziękują. Jedz codziennie, a zmniejszysz też ryzyko cukrzycy
Dlaczego warto jeść pistacje? (Licencjodawca, BATUHAN TOKER)

1. Korzystny wpływ na serce i naczynia krwionośne

Pistacje są doskonałym źródłem tłuszczów jednonienasyconych, znanych ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie serca. Te zdrowe tłuszcze mogą pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL), jednocześnie podnosząc poziom dobrego cholesterolu (HDL). Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, pistacje wspomagają ochronę układu krążenia przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i pomagają w utrzymaniu elastyczności ścian naczyń, co jest kluczowe w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pistacje - dlaczego warto po nie sięgać?

2. Wsparcie zdrowia oczu

Pistacje są jednym z naturalnych źródeł luteiny i zeaksantyny, dwóch kluczowych składników odżywczych, które mogą chronić oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą, chorobami często związanymi z procesem starzenia.

3. Przeciwdziałanie cukrzycy

Niski indeks glikemiczny pistacji sprawia, że są one doskonałym wyborem dla osób zmagających się z cukrzycą lub starających się zapobiegać tej chorobie. Błonnik i białko obecne w pistacjach mogą pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi i insuliny, redukując ryzyko wahań poziomu glukozy.

4. Wsparcie dla jelit i zdrowia trawiennego

Bogate w błonnik pokarmowy pistacje wspierają zdrowie układu trawiennego, promując regularność i zapobiegając zaparciom. Regularne spożywanie pistacji może przyczynić się do lepszego trawienia i ogólnego samopoczucia.

5. Zastrzyk antyoksydantów

Pistacje są źródłem potężnych przeciwutleniaczy, które mogą chronić organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, zmniejszając ryzyko wielu chorób przewlekłych, wspierając zdrowie na wielu płaszczyznach i zbliżając nas do długowieczności!

Należy jednak pamiętać o tym, że pistacje zawierają szczawiany, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych u podatnych na nie osób. Spożywanie zbyt dużej ilości pistacji może więc zwiększać ryzyko rozwoju kamieni nerkowych!

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić