Głównymi składnikami sosu sojowego są soja, ziarna zbóż i woda. Choć najczęściej stosowany jest w kuchni azjatyckiej, zdobywa coraz większą popularność również w Polsce. Jego wyjątkowy słony smak wprowadza do potraw cenne składniki odżywcze.
Sos sojowy - właściwości
Sos sojowy dostarcza naszemu organizmowi witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń, sód, błonnik pokarmowy, białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Jego smak i wartości odżywcze zależą od sposobu przygotowania. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na skład – najlepszy sos to ten z krótką listą składników, bez sztucznych polepszaczy smaku i zapachów oraz konserwantów.
Czytaj również: To zabójstwo dla wirusów. Znacząco skraca czas infekcji
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sos sojowy dobrej jakości wspomaga trawienie i ma pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową, co zwiększa ich odporność. Zaburzenia mikroflory bakteryjnej mogą prowadzić do stanów zapalnych i problemów trawiennych, takich jak wzdęcia, bóle brzucha, zgaga, biegunka i nadmierne wydzielanie gazów. Sos sojowy może również łagodzić objawy alergii oraz wspierać układ odpornościowy.
Zawarte w sosie sojowym witaminy z grupy B przyczyniają się do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci. Korzystnie wpływają także na funkcjonowanie mózgu, poprawiając koncentrację, pamięć i zdolność kojarzenia faktów. Błonnik zawarty w sosie sojowym przyspiesza metabolizm, usprawnia pracę jelit i może pomóc osobom otyłym w redukcji wagi.
Sos sojowy zamiast soli
Sos sojowy stanowi zdrowszą alternatywę dla soli. Zamiast dosalać potrawy, lepiej dodać kilka kropli sosu sojowego. Nadmiar soli w diecie zwiększa ryzyko nadciśnienia, niewydolności serca, osteoporozy, raka żołądka i kamicy nerkowej.
Sos może być wykorzystywany w wielu przypadkach. Można go użyć np. zamiast soli do rosołu. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do sosów do makaronu lub do mięsa.