Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Najlepszy dodatek. Użyj zamiast soli do rosołu

2

Sos sojowy to doskonałe uzupełnienie wielu dań – od kurczaka, przez potrawy warzywne i mięsne, aż po zupy, pizze i makarony. Oprócz swojego charakterystycznego smaku, ta azjatycka przyprawa ma liczne właściwości prozdrowotne. Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić sos sojowy do swojej codziennej diety.

Najlepszy dodatek. Użyj zamiast soli do rosołu
Sos sojowy - właściwości (Getty Images, Adam Burn)

Głównymi składnikami sosu sojowego są soja, ziarna zbóż i woda. Choć najczęściej stosowany jest w kuchni azjatyckiej, zdobywa coraz większą popularność również w Polsce. Jego wyjątkowy słony smak wprowadza do potraw cenne składniki odżywcze.

Sos sojowy - właściwości

Sos sojowy dostarcza naszemu organizmowi witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń, sód, błonnik pokarmowy, białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Jego smak i wartości odżywcze zależą od sposobu przygotowania. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na skład – najlepszy sos to ten z krótką listą składników, bez sztucznych polepszaczy smaku i zapachów oraz konserwantów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Składanie serwetek pion

Sos sojowy dobrej jakości wspomaga trawienie i ma pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową, co zwiększa ich odporność. Zaburzenia mikroflory bakteryjnej mogą prowadzić do stanów zapalnych i problemów trawiennych, takich jak wzdęcia, bóle brzucha, zgaga, biegunka i nadmierne wydzielanie gazów. Sos sojowy może również łagodzić objawy alergii oraz wspierać układ odpornościowy.

Zawarte w sosie sojowym witaminy z grupy B przyczyniają się do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci. Korzystnie wpływają także na funkcjonowanie mózgu, poprawiając koncentrację, pamięć i zdolność kojarzenia faktów. Błonnik zawarty w sosie sojowym przyspiesza metabolizm, usprawnia pracę jelit i może pomóc osobom otyłym w redukcji wagi.

Sos sojowy zamiast soli

Sos sojowy stanowi zdrowszą alternatywę dla soli. Zamiast dosalać potrawy, lepiej dodać kilka kropli sosu sojowego. Nadmiar soli w diecie zwiększa ryzyko nadciśnienia, niewydolności serca, osteoporozy, raka żołądka i kamicy nerkowej.

Sos może być wykorzystywany w wielu przypadkach. Można go użyć np. zamiast soli do rosołu. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do sosów do makaronu lub do mięsa.

Autor: RST
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić