Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Najlepszy dodatek. Użyj zamiast soli do rosołu

3

Sos sojowy to doskonałe uzupełnienie wielu dań – od kurczaka, przez potrawy warzywne i mięsne, aż po zupy, pizze i makarony. Oprócz swojego charakterystycznego smaku, ta azjatycka przyprawa ma liczne właściwości prozdrowotne. Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić sos sojowy do swojej codziennej diety.

Najlepszy dodatek. Użyj zamiast soli do rosołu
Sos sojowy - właściwości (Getty Images, Adam Burn)

Głównymi składnikami sosu sojowego są soja, ziarna zbóż i woda. Choć najczęściej stosowany jest w kuchni azjatyckiej, zdobywa coraz większą popularność również w Polsce. Jego wyjątkowy słony smak wprowadza do potraw cenne składniki odżywcze.

Sos sojowy - właściwości

Sos sojowy dostarcza naszemu organizmowi witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń, sód, błonnik pokarmowy, białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Jego smak i wartości odżywcze zależą od sposobu przygotowania. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na skład – najlepszy sos to ten z krótką listą składników, bez sztucznych polepszaczy smaku i zapachów oraz konserwantów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Składanie serwetek pion

Sos sojowy dobrej jakości wspomaga trawienie i ma pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową, co zwiększa ich odporność. Zaburzenia mikroflory bakteryjnej mogą prowadzić do stanów zapalnych i problemów trawiennych, takich jak wzdęcia, bóle brzucha, zgaga, biegunka i nadmierne wydzielanie gazów. Sos sojowy może również łagodzić objawy alergii oraz wspierać układ odpornościowy.

Zawarte w sosie sojowym witaminy z grupy B przyczyniają się do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci. Korzystnie wpływają także na funkcjonowanie mózgu, poprawiając koncentrację, pamięć i zdolność kojarzenia faktów. Błonnik zawarty w sosie sojowym przyspiesza metabolizm, usprawnia pracę jelit i może pomóc osobom otyłym w redukcji wagi.

Sos sojowy zamiast soli

Sos sojowy stanowi zdrowszą alternatywę dla soli. Zamiast dosalać potrawy, lepiej dodać kilka kropli sosu sojowego. Nadmiar soli w diecie zwiększa ryzyko nadciśnienia, niewydolności serca, osteoporozy, raka żołądka i kamicy nerkowej.

Sos może być wykorzystywany w wielu przypadkach. Można go użyć np. zamiast soli do rosołu. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do sosów do makaronu lub do mięsa.

Autor: RST
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Uciekły z hodowli w latach 60. Nagranie ze stawu w Kudowie-Zdroju
Żory: 33-letni kierowca "zaparkował" w sklepowej witrynie. Jechał zbyt szybko
Terminarz Pucharu Świata 2024/2025 w skokach narciarskich. Kiedy konkursy?
59-latka przeszła pierwszy na świecie w pełni zrobotyzowany przeszczep płuc
Pada śnieg? Lepiej to zrób, zanim dostaniesz mandat! Straż Miejska ostrzega
Senior utknął w rurze pod drogowym przepustem. "Zobaczyliśmy głowę człowieka"
Obowiązkowa w każdym domu. Minister podpisał rozporządzenie
Rekordowa liczba bocianów na Słowacji. Powód do radości, ale i niepokoju
Poznajesz tego sportowca? To ważna postać w polskich skokach narciarskich
PKOI na cenzurowanym. Rafał Trzaskowski stawia ultimatum
Dolnośląskie. 64,5 mln zł w zasiłkach powodziowych, dla niektórych po 200 tys. zł
Rewolucja w polskich skokach. Tak Stoeckl wpłynął na pracę Thurnbichlera
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić