Najlepszy dodatek. Użyj zamiast soli do rosołu

Sos sojowy to doskonałe uzupełnienie wielu dań – od kurczaka, przez potrawy warzywne i mięsne, aż po zupy, pizze i makarony. Oprócz swojego charakterystycznego smaku, ta azjatycka przyprawa ma liczne właściwości prozdrowotne. Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić sos sojowy do swojej codziennej diety.

Najlepszy dodatek. Użyj zamiast soli do rosołuSos sojowy - właściwości
Źródło zdjęć: © Getty Images | Adam Burn
2

Głównymi składnikami sosu sojowego są soja, ziarna zbóż i woda. Choć najczęściej stosowany jest w kuchni azjatyckiej, zdobywa coraz większą popularność również w Polsce. Jego wyjątkowy słony smak wprowadza do potraw cenne składniki odżywcze.

Sos sojowy - właściwości

Sos sojowy dostarcza naszemu organizmowi witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń, sód, błonnik pokarmowy, białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Jego smak i wartości odżywcze zależą od sposobu przygotowania. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na skład – najlepszy sos to ten z krótką listą składników, bez sztucznych polepszaczy smaku i zapachów oraz konserwantów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składanie serwetek pion

Sos sojowy dobrej jakości wspomaga trawienie i ma pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową, co zwiększa ich odporność. Zaburzenia mikroflory bakteryjnej mogą prowadzić do stanów zapalnych i problemów trawiennych, takich jak wzdęcia, bóle brzucha, zgaga, biegunka i nadmierne wydzielanie gazów. Sos sojowy może również łagodzić objawy alergii oraz wspierać układ odpornościowy.

Zawarte w sosie sojowym witaminy z grupy B przyczyniają się do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci. Korzystnie wpływają także na funkcjonowanie mózgu, poprawiając koncentrację, pamięć i zdolność kojarzenia faktów. Błonnik zawarty w sosie sojowym przyspiesza metabolizm, usprawnia pracę jelit i może pomóc osobom otyłym w redukcji wagi.

Sos sojowy zamiast soli

Sos sojowy stanowi zdrowszą alternatywę dla soli. Zamiast dosalać potrawy, lepiej dodać kilka kropli sosu sojowego. Nadmiar soli w diecie zwiększa ryzyko nadciśnienia, niewydolności serca, osteoporozy, raka żołądka i kamicy nerkowej.

Sos może być wykorzystywany w wielu przypadkach. Można go użyć np. zamiast soli do rosołu. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do sosów do makaronu lub do mięsa.

Źródło artykułu: o2pl

Wybrane dla Ciebie

To koniec czarterów, jakie znamy? Itaka uruchamia własną linię lotniczą
To koniec czarterów, jakie znamy? Itaka uruchamia własną linię lotniczą
Zatrzymany na granicy. Turecki kurier migrantów złapany
Zatrzymany na granicy. Turecki kurier migrantów złapany
Niezwykła piłkarska rodzina. Talent przekazywany w genach
Niezwykła piłkarska rodzina. Talent przekazywany w genach
Szczere słowa kardynała. Mówi, czy mógłby zostać papieżem
Szczere słowa kardynała. Mówi, czy mógłby zostać papieżem
Przełomowe odkrycie naukowców z Gdańska. Powoduje parazytozy
Przełomowe odkrycie naukowców z Gdańska. Powoduje parazytozy
Trener Polaków był w furii. Niecodzienne słowa do sędziego
Trener Polaków był w furii. Niecodzienne słowa do sędziego
Chcesz pomóc, a przeszkadzasz. Denerwujący nawyk Polaków w restauracjach
Chcesz pomóc, a przeszkadzasz. Denerwujący nawyk Polaków w restauracjach
Ukrywał pedofilię w Kościele. Zamknie trumnę z Franciszkiem
Ukrywał pedofilię w Kościele. Zamknie trumnę z Franciszkiem
Zakaz wstępu do lasów na Podkarpaciu. Leśnicy tłumaczą decyzję
Zakaz wstępu do lasów na Podkarpaciu. Leśnicy tłumaczą decyzję
Sceny przy trumnie papieża Franciszka. "To absolutny skandal"
Sceny przy trumnie papieża Franciszka. "To absolutny skandal"
Barcelona daje mu drugie życie. Powrót, o którym mówi cały futbolowy świat
Barcelona daje mu drugie życie. Powrót, o którym mówi cały futbolowy świat
Nie ma jednego frontu. USA i Europa z innymi ofertami dla Kijowa
Nie ma jednego frontu. USA i Europa z innymi ofertami dla Kijowa