Kupując mięso mielone pamiętajmy, by stawiać na produkty jak najlepszej jakości. Gdy wybieramy mięso pakowane, warto zwrócić uwagę na termin przydatności oraz składniki wymienione na etykiecie. Ważne żeby produkt zawierał jak najwięcej mięsa i jak najmniej sztucznych dodatków oraz ulepszaczy smaku czy zapachu.
Jeżeli decydujemy się na kupowanie mięsa na stoisku, możemy wybrać kawałek, który według nas wygląda najlepiej. Mięso jest wtedy mielone na naszych oczach i mamy większą pewność, że produkt jest mniej tłusty i nie zawiera szkodliwych konserwantów.
W mięsie mielonym zawsze znajdziemy pewne ilości wody. Jeśli myślisz, że biała woda, która pojawia się podczas smażenia świadczy o tym, że mięso jest słabej jakości, to jesteś w błędzie. Okazuje się, że obecność wody jest spowodowana niewłaściwą techniką smażenia mięsa. Zbyt duża ilość mięsa na patelni powoduje spadek temperatury smażenia. W takiej sytuacji mięso nie zdąży ‘’się zamknąć” i zacznie oddawać wodę.
Najlepszym rozwiązaniem jest położenie na patelni mniejszej ilości mięsa lub wrzucenie go na rozgrzany tłuszcz. Dzięki temu pory zdążą się zamknąć i woda nie wydostanie się na zewnątrz. Watro wiedzieć też, że chude mięso mielone, które pochodzi z mięśni szkieletowych zawiera większą ilość wody.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.