Naukowcy Brigham Women’s Hospital w Bostonie i Harvard Medical School wzięli pod lupę zjawisko zachorowalności na raka wśród dorosłych osób w młodym wieku. Wyniki tego badania zostały opublikowane na łamach czasopisma medycznego "Nature Reviews Clinical Oncology".
Czytaj także: Nigdy nie rób tego po wypiciu kawy. Poważny błąd
Eksperci stwierdzili, że od lat 90-tych ubiegłego wieku liczba przypadków wystąpienia najczęstszych nowotworów u pacjentów będących w przedziale wiekowym 20-49 lat zwiększa się każdego roku. Tendencję wzrostową odnotowano w krajach takich jak USA, Kanada, Szwecja, Wielka Brytanii, Ekwador, Korea Południowa czy Uganda.
Jak się okazuje, coraz więcej młodych osób choruje na nowotwór piersi, przełyku, wątroby, nerek, jelita grubego, trzustki i żołądka. Zdaniem badaczy jedną z głównych przyczyn rozwoju tych niebezpiecznych schorzeń jest dieta typu zachodniego.
Regularne sięganie po wysokoprzetworzoną żywność, czerwone mięso i produkty bogate w cukier w bardzo młodym wieku, sprzyja rozwojowi komórek nowotworowych w organizmie w późniejszych latach. Przyczynia się do tego również codzienny jadłospis ubogi w produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa oraz zdrowe tłuszcze. Jak stwierdził współautor badań dr Shuji Ogino z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie, niezdrowy styl życia zaburza prawidłową mikrobiotę jelitową. Zachowanie równowagi jelitowej usprawnia pracę układu immunologicznego i pomaga zwalczać przewlekłe stany zapalne. Na skład mikrobiomu jelitowego niekorzystnie wpływa nie tylko niewłaściwy sposób odżywiania, ale również palenie papierosów, picie alkoholu, niska aktywność fizyczna i predyspozycje genetyczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dr Shuji Ogino szczególną uwagę zwrócił na wzrost liczby przypadków wystąpienia nowotworu jelita grubego u młodych dorosłych. Z danych jakimi dysponuje National Cancer Institute wynika, że od lat 90-tych XX wieku liczba zachorowań na raka jelita wśród mieszkańców USA, którzy nie ukończyli 50. roku życia, wzrosła dwukrotnie.
Czytaj także: Objaw miażdżycy. Polacy go lekceważą