Zdaniem wielu ekspertów, mięso drobiowe jest o wiele zdrowsze niż wieprzowina. Jak się okazuje, wiele zależy od tego, w jaki sposób dany rodzaj mięsa został przygotowany. Niektórzy miłośnicy fast foodów żyją w przekonaniu, że zamieniając wołowego hamburgera na kurczaka w panierce są mniej narażeni na niepożądane konsekwencje zdrowotne.
Zobacz także: Omijaj z daleka. Nigdy nie kupuj takiego kurczaka
Amerykańscy naukowcy postanowili sprawdzić, co tak naprawdę kryję się w nuggetsach i jak wpływają one na naszą kondycję zdrowotną. Wyniki badań, które zostały opublikowane na łamach czasopisma medycznego "American Journal of Medicine", potwierdziły jednak, że ta pozornie zdrowsza przekąska zawiera m.in. wnętrzności, kości chrząstki, żyły, skórę i tłuszcz pochodzące z kurczaka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Jak się okazało, kurczak w panierce często ma w sobie maksymalnie 50 proc. mięsa. Jeden z autorów badań - dr Richard deShazo z Uniwersytetu Mississippi - zauważył, że "nuggetsy mają skład bardzo podobny do karmy dla psów". Mieszanka mięsna, która znajduje się w tych popularnych przysmakach, jest mielona i smażona na głębokim tłuszczu.
Niektóre firmy zdecydowały się użyć sztucznej mieszanki części kurczaka, zamiast niskotłuszczowego białego mięsa z kurczaka, panierować i smażyć, nadal nazywając to kurczakiem - powiedział główny autor badań. - To tak naprawdę produkt uboczny z kurczaka, bogaty w kalorie, sól, cukier i tłuszcz, co jest bardzo niezdrowym wyborem. Co gorsza, świetnie smakuje, a dzieci go uwielbiają i jest im sprzedawany.
Wyniki analizy dowiodły również, że kurczak w panierce jest bogaty w sztuczne polepszacze smaku i zapachu. Naukowcy znaleźli w nim ponad 30 szkodliwych dla naszego zdrowia substancji chemicznych. Większość producentów dodaje do nuggetsów glutaminian sodu, który w nadmiarze może wywoływać takie dolegliwości jak palpitacja serca, drętwienie kończyn, przewlekłe zmęczenie czy zawroty głowy. Poza tym zawierają ogromne ilości soli i tłuszczów trans.
Badania nie pozostawiają złudzeń - nuggetsy to zabójstwo dla naszych narządów, zwłaszcza serca, jelit i wątroby. Sięgając regularnie po panierowanego kurczaka, smażonego w głębokim tłuszczu, zwiększamy ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, nadciśnienia tętniczego i niektórych chorób nowotworowych, w tym raka żołądka.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie