Zawierają rakotwórczy akrylamid. Lepiej wyrzucić do kosza

27

Usunięcie wszelkich oznak spalenizny z jedzenia jest w zasadzie nieosiągalne. Potrawy takie jak grillowane mięso, pieczone ziemniaki, grzanki i tosty często są bardziej przypieczone niż inne dania. Niektórzy twierdzą, że spożywanie przypalonego jedzenia może mieć właściwości rakotwórcze. Jaka jest prawda?

Zawierają rakotwórczy akrylamid. Lepiej wyrzucić do kosza
Przypalone jedzenie jest rakotwórcze? Badania nie pozostawiają złudzeń (Getty Images)

Specjaliści ostrzegają, że jedzenie przypalonych potraw może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Mięso z grilla, grzanki, tosty czy pieczone warzywa zazwyczaj są lekko przypalone. Według naukowców, w tego typu jedzeniu mogą występować substancje o potencjalnie rakotwórczych właściwościach.

Przypalone jedzenie jest rakotwórcze? Oto wyniki badań

Gloria Hunniford oraz Chris Bavin, prezenterzy telewizyjni z Wielkiej Brytanii, postanowili rozwiać wszelkie wątpliwości. W programie "Food: Truth or Scare", emitowanym na antenie BBC, przedstawili wyniki badań które dotyczą wpływu przypalonego jedzenia na zdrowie. Wyjaśnili, czy naprawdę powinniśmy całkowicie wystrzegać się przypalonych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Wolą Egipt od Bałtyku. "Oferta mało przewidywalna i dość kosztowna"

Badania wykazały, że niektóre produkty poddawane działaniu wysokiej temperatury mogą generować znaczne ilości akrylamidu. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem oficjalnie uznała tę substancję za potencjalnie rakotwórczą. W ramach eksperymentu przeprowadzonego na myszach, wykazano obecność akrylamidu w przypalonych daniach.

Stwierdzono również, że spożycie 160 kromek przypalonego chleba w dłuższym okresie czasu może być szkodliwe dla zdrowia. Warto pamiętać, że im dłużej żywność wystawiona jest na wysoką temperaturę, tym wyższe jest stężenie szkodliwego akrylamidu.

Akrylamid może prowadzić do nowotworu

Akrylamid to organiczny związek chemiczny powstający podczas obróbki cieplnej pokarmów w wyniku reakcji między aminokwasami i cukrami zawartymi w żywności. Chodzi m.in. o takie czynności w kuchni jak smażenie, pieczenie, grillowanie, czy tostowanie w temperaturze powyżej 120 stopni Celsjusza. Jedzenie nabiera koloru i specyficznego posmaku, ale w ten sposób do organizmu dostaje się szkodliwa substancja.

Najwięcej akrylamidu jest w czipsach ziemniaczanych, frytkach czy ciastach. W mniejszych ilościach występuje on także w pieczywie i kawie, ale również w czekoladzie, płatkach śniadaniowych, paluszkach, piwach czy mięsie drobiowym. Może dostać się do organizmu również drogami oddechowymi, bowiem występuje w lakierach, klejacz czy farbach.

Przeprowadzone badania jednoznacznie wskazują, że akrylamid jest niezdrowy dla ludzkiego organizmu. Może on wpływać na pracę serca, przyczyniać się do miażdżycy lub choroby wieńcowej. Powoduje także przewlekły stan zapalny. W latach 90. wpisano go na listę substancji potencjalnie rakotwórczych. W 2011 roku Konfederacja Producentów Żywności i Napojów Unii Europejskiej wprowadziła zalecenie, by ograniczyć ilość akrylamidu w produktach. Konsumenci są tez informowani o negatywnym wpływie tej substancji.

Autor: RST
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić