aktualizacja 

Kupowanie żywności ekologicznej to strata pieniędzy? Udowadniamy

Polacy chętnie kupują żywność ekologiczną. Powodów jest wiele. Podobno nie zawiera sztucznych substancji, a jej produkcja nie niszczy środowiska. Badania pokazują jednak, że organiczne jedzenie niekoniecznie jest zdrowsze od tego "zwykłego". Natomiast różnica w cenie jest kolosalna!

Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
Domyślny opis zdjęcia na stronę główną (123RF.COM)

Jeśli chcesz jeść zdrowo i jednocześnie cenisz zawartość swojego portfela?
Zobacz listę produktów, które są kluczem do zdrowia i wcale nie muszą być ekologiczne.

Awokado
Badania przeprowadzone przez EWG (amerykańska organizacja, która co roku publikuje przewodnik, odpowiadający na pytanie: w których warzywach i owocach jest najwięcej pestycydów) wskazują, że awokado nie zawiera tych związków. Jeśli więc kupisz jego organiczną wersję, zapłacisz tylko za etykietę - nie różni się ono niczym od tego konwencjonalnego.

Kiwi i Mango
Pestycydy przenikają przez delikatną skórę jabłek, brzoskwiń czy nektarynek, natomiast skóra kiwi i mango jest na tyle twarda, że chroni owoce przed szkodliwymi chemikaliami. Kupowanie tych produktów w sklepie ze zdrową żywnością to zwykłe wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Kukurydza i cebula
To warzywa o niewielkiej podatności na zanieczyszczenie środkami chemicznymi, którymi spryskiwane są rośliny. Kupowanie ich w wersji eko jest po prostu stratą pieniędzy.

Szparagi
Uprawa szparagów nie wymaga stosowania dużej ilości pestycydów, dlatego często się z tego rezygnuje, chociażby, żeby zaoszczędzić. Jest to więc kolejny produkt, który spokojnie może być kupowany bez etykiety „organiczne”, nie tracąc przy tym na swojej wartości.

Komosa ryżowa
Zwana również ryżem peruwiańskim jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Do jej uprawy nie trzeba używać pestycydów, ponieważ sam jej gorzki smak odstrasza szkodniki. Zastanówmy się więc, czy warto płacić dodatkowe pieniądze tylko po to, żeby mieć poczucie, że kupiliśmy coś w sklepie ekologicznym.

Kapusta
Kapusta posiada naturalną tarczę przed toksynami – to jej zewnętrzne liście. Jest to ochrona, która w zupełności wystarczy, aby warzywo było wolne od substancji chemicznych, którymi może być spryskiwana - przekonują redaktorzy portalu kulinarnego thrillist.com. Wystarczy usunąć kilka liści i mamy zdrowy produkt w zdrowej cenie.

Arbuz
Jego naturalna ochrona przed chemią to skóra. Wystarczy ją porządnie umyć i możemy być pewni, że jego "zwykła" wersja niczym nie różni się od tej organicznej. A zaoszczędzone pieniądze wydajemy na coś innego.

Źródło:Informacja prasowa
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić