Milena Górecka| 
aktualizacja 

Lepszy suszony czy świeży? Można się zdziwić

1

W kuchni najczęściej stosowane są dwa rodzaje imbiru: suszony i świeży. Który z nich jest zdrowszy? Odpowiedź wcale nie jest oczywista.

Lepszy suszony czy świeży? Można się zdziwić
Suchy czy świeży imbir? (Licencjodawca, Elena Schweitzer)

Jakie są zalety suszonego imbiru?

Suszony imbir powstaje poprzez suszenie świeżego korzenia imbiru, a następnie zmielenie go na drobny proszek. Proces ten polega na usunięciu większości zawartej w nim wody, a skoncentrowaniu smaku i właściwości leczniczych.

Suszony imbir:

- poprawia trawienie (łagodzi niestrawność, zmniejsza wzdęcia i niweluje dyskomfort żołądkowo-jelitowy),

- ma właściwości przeciwzapalne,

- wspomaga drogi oddechowe (może pomóc złagodzić problemy z oddychaniem, kaszel, przeziębienie i ból gardła).

Jakie są zalety świeżego imbiru?

Świeży imbir w swojej surowej i naturalnej postaci jest powszechnie ceniony ze względu na swoje właściwości kulinarne i lecznicze. Ma pikantny, ostry i lekko słodki smak. Zalety świeżego imbiru obejmują:

- łagodzenie nudności (jest często stosowany w celu łagodzenia choroby lokomocyjnej, porannych mdłości podczas ciąży i nudności wywołanych różnymi schorzeniami),

- właściwości przeciwutleniające (pomaga w zwalczaniu stresu oksydacyjnego i potencjalnie zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych),

- wspomaganie trawienia (stymuluje produkcję śliny i żółci, co pomaga rozkładać pokarm i zapobiegać dyskomfortowi żołądkowo-jelitowemu),

- wzmacnianie układu odpornościowego.

Który jest lepszy: suszony czy świeży imbir?

Powszechne przekonanie, że świeży imbir jest lepszy od suszonego, nie jest prawdą. Wybór między świeżym a suszonym imbirem powinien być uzależniony od konkretnego zastosowania i oczekiwanych korzyści zdrowotnych.

Co ciekawe, proces suszenia świeżego imbiru zwiększa zawartość przeciwutleniaczy poprzez usuwanie wody. Nie oznacza to, że świeży imbir całkowicie pozbawiony jest przeciwutleniaczy, ale ich poziom jest w nim mniejszy.

Z drugiej zaś strony, z badania z 2013 roku (opublikowanego w PubMed Central), które dotyczyło wpływu świeżego i suszonego imbiru na wirusy układu oddechowego, wynika, że świeży imbir istotnie pomaga w ochronie układu oddechowego, a suszony imbir nie daje tak spektakularnego efektu.

Na tych dwóch przykładach widać, że obie formy imbiru mają swoje unikalne zalety i mogą być stosowane w różnych celach zdrowotnych.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić