Placki bananowe są zdrowszą wersją słynnych amerykańskich pancake'ów. Z pewnością zagoszczą na stałe w waszych domach. Przygotowuje się je naprawdę łatwo, a cały proces nie zajmie Ci dłużej niż 20 minut.
Jednym ze składników placków bananowych są płatki owsiane. Zawierają najwięcej białka ze wszystkich zbóż - w 100 gramach znajduje się go prawie 12 gramów. Są również źródłem błonnika, który obniża cholesterol.
Przepis na fit placki bananowe. Potrzebne składniki
- 3 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 70g płatków owsianych
Przepis na fit placki bananowe. Sposób przygotowania
- Zmiksuj wszystkie składniki blenderem aż do uzyskania gładkiej masy
- Odstaw na 5-10 minut i zmiksuj jeszcze raz
- Dobrze rozgrzej patelnię
- Łyżką wylej na patelnię zblendowane składniki - zależy od tego, jakiej wielkości chcesz placki
- Odwróć placki, gdy na ich powierzchni pojawią się bąbelki, a ciasto nie będzie jeszcze ścięte
Placki można podawać z dowolnymi składnikami. Dobrze sprawdzi się masło orzechowe, świeże owoce, syrop klonowy. Możesz również samemu zrobić syrop złocisty.