Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Masz je w domu? Natychmiast wyrzuć. GIS wycofuje jaja ze sprzedaży

64

Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje niżej wymienione jaja ze sprzedaży. Na ich skorupce wykryto bowiem bakterie Salmonelli, które mogą doprowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Masz je w domu? Natychmiast wyrzuć. GIS wycofuje jaja ze sprzedaży
Zdjęcie ilustracyjne (Pixabay)

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono obecność pałeczek Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej - informuje GIS.

Spożycie produktu (opisanego niżej) bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, co może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Jaja z chowu klatkowego.10 świeżych jaj. Klasa wagowa M, klasa A

Numer partii: 23.10.21.T12

Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6

Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903

Zakład Pakowania Jaj posiadający weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 16075903 poinformował dystrybutora o konieczności wycofania z obrotu przedmiotowej partii jaj.

Zarówno zakład pakowania jaj jak i ferma jaj konsumpcyjnych, z której pochodzą przedmiotowe jaja, są pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie. W ramach kontroli przeprowadzanej niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu zanieczyszczenia, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nysie poddał kontroli dokumentację zakładową związaną z kwestionowaną partią oraz pobrał stosowne urzędowe próby, które zostały skierowane do badań laboratoryjnych - informuje GIS.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują działania podejmowane przez przedsiębiorców.

Zalecenia dla konsumentów

GIS podkreśla, że nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek tych jaj.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek tych jaj. (GIS)
Trwa ładowanie wpisu:twitter
Zobacz także: Oszustwo na wiejskich jajach. Eksperci tłumaczą, na co zwracać uwagę
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Dramatyczny finał
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić