Ananas to egzotyczny owoc, który jest popularny i łatwo dostępny w polskich sklepach. Używa się go podczas wypiekania ciast, tworzenia deserów, przygotowywania koktajli czy drinków. Większość osób przepada za jego słodkim smakiem i zajada się nim na surowo. W przypadku ananasa należy jednak uważać. Jedzenie go w niedojrzałej formie może zaszkodzić oraz przynieść niepożądane skutki.
Czujesz pieczenie podczas jedzenia ananasa? Oto powód
Ananas musi dojrzeć, zanim będzie nadawać się do spożycia. W przypadku tego owocu zajmuje to dość sporo czasu. W sklepie przeważnie trafiamy na ananasa, który jest jasnożółty, ma zielone liście i jest bardzo twardy. To znak, że może być jeszcze niedojrzały i powinien poleżeć w dobrze nasłonecznionym miejscu przez ponad tydzień.
Egzotyczny owoc zawiera bromelainę, czyli mieszankę enzymów, które trawią białko. Dlatego podczas jedzenia niedojrzałego ananasa możesz odczuć podrażnienia na ustach i w jamie ustnej, szczególnie na języku, podniebieniu i gardle. Enzymy trawią delikatnie naskórek. Najbardziej skoncentrowane są w rdzeniu i łodydze ananasa.
Zjedzenie niedojrzałego ananasa może mieć także konsekwencje zdrowotne. Bromelaina wywołuje w większej ilości podrażnienia gardła, ale wpływa również na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Owoc może zadziałać jak środek na przeczyszczenie.
Uważaj na niedojrzałe ananasy. Jak uniknąć pieczenia w jamie ustnej?
Aby uniknąć nieprzyjemnego pieczenia języka, ust i podniebienia, można poddać owoc obróbce termicznej. Ciepło denaturuje enzymy, więc szybko pozbędziesz się źródła dyskomfortu podczas jedzenia. Inni zaś polecają pocięcie ananasa i pozostawienie go w temperaturze pokojowej, co powinno zmniejszyć działanie bromelainy. Sposób ten zadziała, ale wymaga czasu. Enzymy mogą bowiem przetrwać w niższej temperaturze nawet tydzień.
Czytaj też: Płuczesz truskawki samą wodą? To poważny błąd
Najbezpieczniejszym sposobem na zjedzenie świeżego, surowego ananasa jest wycięcie tych części owocu, w których znajduje się najwięcej enzymów, czyli rdzenia. Nie warto zrażać się do spożywania ananasa. Jest nie tylko niskokaloryczny, ale ma także działania opóźniające starzenie, ponieważ jest bogaty w antyoksydanty. Do tego działa zapobiegawczo przy osteoporozie, dzięki zawartemu w nim żelazie oraz innym składnikom, które wpływają na układ kostny.
Tak rozpoznasz dojrzałego ananasa
Zawsze kupuj ananasa w całości. W marketach pojawiają się czasem owoce w formie połówek lub ćwiartek, ale nie warto po nie sięgać. Prędzej zepsują się, niż dojrzeją w domu, wystawione na działanie słońca.
Dojrzałego ananasa rozpoznasz zarówno po jasnopomarańczowym, ciemniejszym kolorze skórki, jak zielonych liściach, które trudno oderwać. Wbrew powszechnej opinii, owoc, którego liście łatwo odchodzą, jest już przejrzały i nie nadaje się do jedzenia.
W upewnieniu się, że kupujesz dojrzały owoc, pomoże także zmysł powonienia. Naciśnij skórkę i przekonaj się, czy czujesz słodki zapach. Jeśli tak się stanie, możesz być pewien, że owoc jest gotowy do spożycia.