To zupełnie inny przepis na frytki niż znany nam wszystkim do tej pory. Można to danie nazwać "ziemniaczanym churros". Masę z gotowanych ziemniaków przekłada się do rękawa cukierniczego i smaży na głębokim oleju. Podobnie jak frytki, są miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Najlepiej smakują z dipem serowym, keczupem lub posypane serem!
Czytaj także: Puszysty omlet japoński. Tylko jeden składnik
Przepis na ziemniaczane churros. Potrzebne składniki:
- 3 większe ugotowane ziemniaki
- jajko
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki parmezanu w proszku
- 3 łyżki mleka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przepis na ziemniaczane churros. Sposób wykonania:
- Jeszcze ciepłe ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, odczekaj chwilę, aż wystygną
- W tym czasie jajko roztrzep widelcem
- Gdy ziemniaki nie będą już gorące, dodaj jajko i resztę składników
- Masę dokładnie zblenduj lub zmiksuj tak, by była gładka i bez grudek
- Przełóż ziemniaki do rękawa cukierniczego
- Na patelni rozgrzej olej
- Przy pomocy rękawa wylewaj na patelnię ziemniaczane ciasto, tworząc przy tym spirale
- Smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru
- Po usmażeniu odłóż ziemniaczane churros na chwilę na ręcznik papierowy, by ociekł z nich tłuszcz
Czytaj także: Domowe czipsy w 15 minut. O wiele zdrowsze!
Zobacz także: Zapiekanka ziemniaczana. Klasyczny smak z nietypowym dodatkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl