aktualizacja 

Najgorsze dla serca. Półki w sklepach się od nich uginają

19

Zdrowie serca jest kluczowe dla naszego ogólnego samopoczucia i długowieczności. Niestety, nasza codzienna dieta często zawiera pokarmy, które mogą szkodliwie wpływać na układ sercowo-naczyniowy. Aby zadbać o serce, warto ograniczyć spożycie albo całkiem zrezygnować z produktów, od których uginają się półki w sklepach.

Najgorsze dla serca. Półki w sklepach się od nich uginają
Mięso wieprzowe smażone na głębokim oleju. To właśnie m.in. smażone produkty są groźne dla serca (Getty Images, Dr. Victor Wong)

Odpowiednia dieta jest kluczowym czynnikiem w naszym życiu. Warto ograniczać tłuste, słone i wysoko przetworzone dania i zarazem korzystać z jadłospisu w cenne makro- i mikroelementy.

Chcesz mieć zdrowe serce? Unikaj tych produktów

Tłuszcze trans są jednym z najgorszych rodzajów tłuszczów. Powstają podczas procesu uwodornienia olejów roślinnych, który przekształca płynne tłuszcze w stałe. Proces znacząco zmienia właściwości olejów, czyniąc je bardziej niezdrowymi. Produkty zawierające tłuszcze trans to zazwyczaj smażone jedzenie, pieczywo cukiernicze, mrożone i gotowe dania, a także różnego rodzaju słodycze i margaryny.

Wprowadzenie tłuszczów trans do diety może prowadzić do wzrostu poziomu „złego” cholesterolu LDL oraz zmniejszenia poziomu „dobrego” cholesterolu HDL. Jest to bezpośrednio związane z ryzykiem miażdżycy i chorób serca. W Danii np. tłuszcze trans są zakazane już od dwudziestu lat, jednak wiele krajów wciąż walczy z ich obecnością w produktach spożywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ceny jak 10 lat temu. Tak się kończy wojna dyskontów

Nadmierne spożycie soli jest kolejnym niekorzystnym czynnikiem dietetycznym wpływającym na zdrowie serca. Zawarty w niej sód przyczynia się do wzrostu ciśnienia krwi. Wysokie ciśnienie krwi z kolei zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału serca oraz innych problemów sercowo-naczyniowych. Przykłady produktów o wysokiej zawartości soli to konserwy, wędliny, przetwory mięsne oraz różnego rodzaju przekąski, takie jak chipsy czy paluszki.

Zmniejszenie spożycia soli jest kluczowym elementem dbania o zdrowie serca. Zamiast soli warto używać ziół i przypraw, które dodają smaku potrawom bez narażania nas na szkodliwe działanie nadmiaru sodu.

Cukry proste to substancje, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. W wyniku ich spożycia insulina, hormon odpowiedzialny za regulowanie poziomu cukru we krwi, jest produkowana w nadmiernych ilościach. Nadmiar cukrów prostych w naszej diecie może prowadzić do insulinooporności, a w konsekwencji do cukrzycy typu 2 oraz problemów sercowo-naczyniowych.

Produkty zawierające duże ilości cukru to przede wszystkim słodycze, napoje gazowane, ciasta, lody i produkty gotowe, takie jak dżemy czy jogurty owocowe. W zamian można stosować syrop kukurydziany. Znajdziemy go w ciastkach, ketchupach, napojach i wielu innych produktach. Nadmierna konsumpcja syropu kukurydzianego zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów.

Warto ograniczyć spożycie cukrów prostych na rzecz zdrowszych alternatyw, takich jak owoce, które dostarczają organizmowi dodatkowych witamin i minerałów. Ponadto spożywać orzechy, nasiona oraz suszone owoce, które są znacznie zdrowsze.

Przetworzone produkty mięsne. WHO ostrzega

Przetworzone produkty mięsne, takie jak szynki, parówki, boczki i kiełbasy, są często obecne w naszej diecie. Są one smaczne, ale niestety niezdrowe. Przetworzona żywność mięsna zawiera duże ilości soli, konserwantów oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają negatywnie na zdrowie serca. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) od lat ostrzega przed spożywaniem tych produktów. Przetworzone mięsa są klasyfikowane jako rakotwórcze, co oznacza, że ich regularne spożycie może zwiększać ryzyko nowotworów, zwłaszcza raka jelita grubego.

Zamiast przetworzonego mięsa, warto wybierać świeże mięso, które możemy samodzielnie przyprawić i przygotować w zdrowszy sposób. Świetną alternatywą są także roślinne źródła białka, takie jak fasola, soczewica, tofu czy tempeh, które nie zawierają szkodliwych substancji i są bogate w błonnik oraz inne cenne składniki odżywcze.

Dbając o jakość swojej diety i eliminując z niej najbardziej szkodliwe pokarmy, możemy znacząco poprawić zdrowie swojego serca. Warto zwracać uwagę na etykiety produktów i wybierać te, które zawierają mniej tłuszczów trans, soli i cukrów prostych. Wprowadzenie zdrowszych zamienników do diety to inwestycja w nasze zdrowie, która przyniesie korzyści na długie lata.

Najczęstsze choroby kardiologiczne. Oto przyczyny

Choroby kardiologiczne prowadzą najczęściej do zgonów. Niestety, często przechodzimy je bezobjawowo i bezboleśnie. Do najbardziej znanych i najczęstszych chorób kardiologicznych u dorosłych można zaliczyć nadciśnienie tętnicze, miażdżycę naczyń krwionośnych, zawał mięśnia sercowego, udar mózgu, zakrzepicę żylną.

Do rozwoju chorób serca najczęściej prowadzą nasze działania. Problemy z sercem powoduje palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, nadwaga, siedzący tryb życia, czy nieprawidłowa dieta.

Autor: MTK
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić