Reumatoidalne zapalenie stawów, miażdżyca, trądzik, zapalenie zatok, astma oraz dolegliwości jamy ustnej, takie jak choroby dziąseł i zębów, często mają swoje źródło w stanach zapalnych, które rozwijają się w naszym ciele.
Co więcej, badania wykazały, że te stany zwiększają również ryzyko nowotworów. Można ich jednak uniknąć, eliminując z diety odpowiednie produkty. Co więcej, są to bardzo popularne artykuły żywnościowe.
Nadmiar cukru to prosta droga do stanów zapalnych
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Żywność bogata w cukry proste działa prozapalnie. Znajdują się one nie tylko w słodyczach, takich jak batony, ciastka, czekoladki czy lizaki, ale także w białym pieczywie, płatkach śniadaniowych, gotowych kanapkach, marynatach do mięs i sosach. Spożywanie takich produktów powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, a następnie jego szybki spadek. Ich wyłączenie z diety odczujemy już po krótkim czasie.
Na tej liście znajdują się nie tylko cukier, ale i sacharoza czy syrop glukozowo-fruktozowy. Ich szkodliwość potwierdzają naukowcy. Według badań opublikowanych w "American Journal of Clinical Nutrition", produkty o wysokim indeksie glikemicznym (a więc takie, które zawierają dużo cukrów prostych) są przyczyną stanów zapalnych.
Należy unikać także produktów mięsnych niskiej jakości oraz żywności wysokoprzetworzonej. Parówki, konserwy, pasztety, pierogi z mięsem czy burgery wyprodukowane z mięsa oddzielonego mechanicznie są pozbawione wartości odżywczych i są najgorszym wyborem dla naszej diety.
Są przeciwwskazane szczególnie wśród dzieci. Badania przeprowadzone przez University of California potwierdzają, że takie produkty mogą powodować stany zapalne. Dodatkowo czerwone mięso zawiera kwas arachidonowy, który również jest przyczyną tych problemów. Lista potencjalnych problemów zdrowotnych jest więc naprawdę długa.
Tłuszcz także może powodować problemy zdrowotne
Warto także zrezygnować z utwardzonych tłuszczów roślinnych, znanych jako tłuszcze trans. Co ważne, powodują one nie tylko stany zapalne. Oprócz nich, tłuszcze te mogą prowadzić do cukrzycy, nowotworów, miażdżycy, chorób serca i układu krążenia.
W jakich produktach znajdziemy tłuszcze trans? Mowa tutaj przede wszystkim o popularnych margarynach i miksach tłuszczowych, wykorzystywanych do smarowania kanapek. Znajdziemy je także w słonych przekąskach, hamburgerach, gotowych daniach czy zupkach chińskich.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.