Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Te produkty wyłącz z diety. Powodują stany zapalne

33

Dbasz o zdrowie? Właściwa dieta to klucz! Stany zapalne w organizmie mogą prowadzić do wielu poważnych chorób. Chcesz ich uniknąć? Sprawdź, których produktów lepiej nie mieć w codziennym jadłospisie.

Te produkty wyłącz z diety. Powodują stany zapalne
Nadmiar tłuszczu i cukru może prowadzić do stanów zapalnych (Licencjodawca, seksanwangjaisuk)

Reumatoidalne zapalenie stawów, miażdżyca, trądzik, zapalenie zatok, astma oraz dolegliwości jamy ustnej, takie jak choroby dziąseł i zębów, często mają swoje źródło w stanach zapalnych, które rozwijają się w naszym ciele.

Co więcej, badania wykazały, że te stany zwiększają również ryzyko nowotworów. Można ich jednak uniknąć, eliminując z diety odpowiednie produkty. Co więcej, są to bardzo popularne artykuły żywnościowe.

Nadmiar cukru to prosta droga do stanów zapalnych

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dieta przeciwzapalna

Żywność bogata w cukry proste działa prozapalnie. Znajdują się one nie tylko w słodyczach, takich jak batony, ciastka, czekoladki czy lizaki, ale także w białym pieczywie, płatkach śniadaniowych, gotowych kanapkach, marynatach do mięs i sosach. Spożywanie takich produktów powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, a następnie jego szybki spadek. Ich wyłączenie z diety odczujemy już po krótkim czasie.

Na tej liście znajdują się nie tylko cukier, ale i sacharoza czy syrop glukozowo-fruktozowy. Ich szkodliwość potwierdzają naukowcy. Według badań opublikowanych w "American Journal of Clinical Nutrition", produkty o wysokim indeksie glikemicznym (a więc takie, które zawierają dużo cukrów prostych) są przyczyną stanów zapalnych.

Należy unikać także produktów mięsnych niskiej jakości oraz żywności wysokoprzetworzonej. Parówki, konserwy, pasztety, pierogi z mięsem czy burgery wyprodukowane z mięsa oddzielonego mechanicznie są pozbawione wartości odżywczych i są najgorszym wyborem dla naszej diety.

Są przeciwwskazane szczególnie wśród dzieci. Badania przeprowadzone przez University of California potwierdzają, że takie produkty mogą powodować stany zapalne. Dodatkowo czerwone mięso zawiera kwas arachidonowy, który również jest przyczyną tych problemów. Lista potencjalnych problemów zdrowotnych jest więc naprawdę długa.

Tłuszcz także może powodować problemy zdrowotne

Warto także zrezygnować z utwardzonych tłuszczów roślinnych, znanych jako tłuszcze trans. Co ważne, powodują one nie tylko stany zapalne. Oprócz nich, tłuszcze te mogą prowadzić do cukrzycy, nowotworów, miażdżycy, chorób serca i układu krążenia.

W jakich produktach znajdziemy tłuszcze trans? Mowa tutaj przede wszystkim o popularnych margarynach i miksach tłuszczowych, wykorzystywanych do smarowania kanapek. Znajdziemy je także w słonych przekąskach, hamburgerach, gotowych daniach czy zupkach chińskich.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić