Składniki:
- 250 g grzybów,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- bulion,
- 100 ml mleka,
- garść startego sera,
- pieprz, oregano, tymianek i gałka muszkatołowa.
Na początek należy rozgrzać patelnię, położyć na niej masło, drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Składniki trzeba dokładnie wymieszać i poczekać aż się zarumienią. Następnie na patelnię wrzucamy pokrojone grzyby i dodajemy ulubione przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez przynajmniej dwie minuty. Po upływie tego czasu dolewamy bulion i mleko lub jego zamiennik. Dodajemy ser żółty i znowu dusimy mieszaninę przez dwie minuty. Po tym czasie wywar zdejmujemy z kuchenki i kiedy ostygnie blendujemy, żeby uzyskać gładką konsystencję. W innym naczyniu ubijamy pianę ze śmietany lub mleka. Grzybowy krem wlewamy do kubka lub filiżanki, a na wierzch ozdabiamy mlecznym kleksem łyżeczką oliwy z oliwek.
Po grzybowe cappuccino warto sięgnąć podczas zimnych jesiennych wieczorów. Ten mało popularny, aczkolwiek aromatyczny i bardzo smaczny napój rozgrzeje nasz organizm i wzmocni odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, na które jesteśmy szczególnie narażeni pod koniec roku. Pieprz obecny w grzybowym eliksirze wykazuje właściwości przeciwzapalne, obniża ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i usprawnia pracę naszego mózgu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z kolei oregano wzmacnia kondycję dróg oddechowych. Gałka muszkatołowa wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i jest powszechnie uznawana za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Tymianek łagodzi kaszel, bóle stawów i mięśni oraz uciążliwe dolegliwości wywołane przez schorzenia reumatyczne.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.